Ezeket látta már?

Arc- és homloküreg-gyulladás: ezért nem mindegy, hogy vírus vagy baktérium okozza!

homlokureg

Az arc- és homloküreg gyulladás kezelésénél fontos meghatározni, hogy vírusos vagy bakteriális, esetleg allergiás eredetű-e a betegség, ez ugyanis szükséges a megfelelő gyógymód megválasztásához. A gyógyuláshoz emellett lényeges lehet a kellemetlen tünetek enyhítése is.

Az arc- és homloküreg-gyulladásért a leggyakrabban vírusok, illetve baktériumok a felelősek, de jóval ritkábban előfordulhat az is, hogy allergia okozza a gyulladást, sőt akár gombás fertőzés is állhat a háttérben. A gyulladás eredetének meghatározása nagyon fontos a megfelelő terápia megválasztásához, ehhez az orvosnak pontosan ismernie kell a tüneteinket, azt, hogy mióta vannak panaszaink, változott-e a tünetek intenzitása, volt-e valamilyen más betegségünk (pl. megfázás) az arc- és homloküreg-gyulladás előtt stb.

Mindig antibiotikum kell?

Az esetek legnagyobb részében az arc- és homloküreg-gyulladást vírusok okozzák, sokszor ugyanazok, melyek az egyszerű nátháért, megfázásért felelősek. Ilyenkor az arc- és homloküreg-gyulladásra jellemző tüneteket néhány nappal megelőzi a nátha, megfázás, a beteg lázas, étvágytalan, rosszkedvű, be van dugulva és folyik az orra. A vírusos eredetű arc- és homloküreg-gyulladás esetében a tünetek általában 8-10 napon belül saját maguktól is elmúlnak. A vírusos fertőzéseknél az antibiotikumok alkalmazása felesleges (sőt kifejezetten káros is lehet!).

Az antibiotikumokra akkor lehet szükség, ha a betegség bakteriális eredetű, esetleg a vírusos gyulladás mellé bakteriális felülfertőződés is társul. Az arc- és homloküreg-gyulladásra jellemző tünetek ebben az esetben általában jóval a nátha, megfázás tünetei után (akár 5-8 nappal) jelentkeznek, gyakran akkor, amikor a beteg már kezdi jobban érezni magát.

Antibiotikumokat általában akkor írhat fel az orvos, ha a tüneteink nem csökkennek 10-12 nap után, esetleg még rosszabbul érezzük magunkat. Az antibiotikumos kezelésről azonban a szakembernek kell döntenie, ezért az arc- és homloküreg-gyulladás tüneteivel, gyanújával mindenképpen keressük fel az orvosunkat! Az antibiotikumokkal való "öngyógyítás" ugyanis többet árt, mint használ.

Ismeri az antibiotikum-szedés aranyszabályait? Olvasson tovább!

Enyhítsük a tüneteket!

Mivel az arc- és homloküreg-gyulladás gyógyulása a legtöbbször csak az időtől függ, érdemes mindent megtenni azért, hogy a betegségben töltött idő minél elviselhetőbb legyen. A fejfájásra szedhetünk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, a felgyülemlett váladék "fellazításában" pedig a tengeri sós orrspray-k lehetnek a segítségünkre.

Ha nagyon fájdalmas a fekvés és akár aludni sem tudunk tőle, támasszuk fel a fejünket, hátunkat néhány párnával. A száraz levegő tovább ronthat az állapotunkon, ezért használjunk párásítót! A meleg – esetleg illóolajos – fürdők is enyhíthetik a tüneteinket.

Forrás: EgészségKalauz