Ezeket látta már?

Ez lehet a tudományos megoldás nátha ellen

nátha

Régóta folynak a kutatások a nátha elleni vírusok legyőzése érdekében, azért, hogy végre megvalósítsák az emberiség egy apró, de régi álmát: megtalálják ennek a nyavalyának az ellenszerét.

Nemrégiben jöttek rá arra, hogy talán nem is közvetlenül a vírusokat kellene célba venni, hanem azt az emberi sejtekben jelen lévő fehérjét, amely nem képes megakadályozni a vírus bejutását a sejtbe. A vírusok ugyanis nem sejtes szerveződésűek, önállóan nem képesek létezni, csak más élőlények sejtjeiben, mintegy parazitaként képesek szaporodni.

Ha tehát befolyásolni lehetne annak a fehérjének a működését, mely a vírust beengedi, a vírus hoppon maradna. Meg is lelték a kutatók egy SETD3 nevű enzimet előállító gént, amikor SETD3 enzim nélküli sejttenyészeteket próbáltak megfertőzni náthavírusokkal: a tenyészet ellenállt, nem jött létre fertőzés. Már egérkísérleteket is végeztek hasonló eredménnyel, azaz a SETD3 mentesen született egerek is ellenálltak a náthavírusoknak.

Már „csak” annyi a feladat, hogy olyan kémiai anyagot találjanak, mely az enzimet előállító gént átmenetileg blokkolni tudja egyéb mellékhatások nélkül. Sajnos erre még várni kell. Addig pedig maradnak a hagyományos nátha elleni szerek: a vitaminok, a forró italporok, szopogató pasztillák és egyebek.

Olvasson tovább! Ezért már a nátha, mint a meghűlés!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához