Ezeket látta már?

Ezek a hörgőgyulladás fájdalmas tünetei: nem csak köhögés jelezheti

bronchitis, vírusos, fertőzés, hurutos köhögés, köhögés, gyulladás. hörgőgyulladás, tüdő

A bronchitis tulajdonképpen azoknak a hörgőknek a gyulladása, amelyek a belélegzett levegőt a tüdő hólyagocskáihoz szállítja.

A gyulladás lehet akut és krónikus is. A bronchitis legjellegzetesebb tünete a fájdalmas köhögés.

A bronchitis lehet akut, melynek hátterében a legtöbbször vírusos eredetű fertőzés áll, illetve krónikus, melynek okozója a leggyakrabban a dohányzás, vagy más , erősen irritáló anyag tartós belélegzése. Az akut bronchitis legalább három hétig tart, míg a krónikus legalább három-három hónapig, egymást követő két évben.

Ezek a bronchitis tünetei

A bronchitis legjellegzetesebb tünete a fájdalmas, "hurutos" köhögés, mellyel együtt váladék is távozik. A váladék lehet átlátszó, sárgás vagy zöldes árnyalatú is, időnként vér is pettyezheti (a váladék színe a közkeletű vélekedéssel szemben nem utal arra, hogy mi okozza a betegséget).

Kisgyermekeknél a köhögés mellett időnként hányás is előfordulhat. Emellett mellkasi fájdalom, fej-, torok- és izomfájdalom is jelentkezhet, illetve orrdugulás, enyhe légszomj, fáradékonyság és mérsékelt láz is jellemző lehet a betegre. A köhögés minimum öt napig tart, de a gyógyulás akár három hétig is elhúzódhat.

Mi okozhat bronchitist?

A hörgők gyulladását az esetek legnagyobb részében vírusfertőzés okozza, de irritáló anyagok is állhatnak a hátterében. Az irritáló anyagokkal, szmoggal, porral, dohányfüsttel való kontaktus nemcsak krónikus bronchitist okozhat, de az akut betegség rizikóját is megnövelheti. Emellett pedig az is előfordulhat, hogy a visszatérő akut gyulladás idővel krónikussá válik. Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy az akut bronchitis fertőző betegség (ráadásul egészen a tünetek teljes elmúlásáig megfertőzhetünk másokat).

Hörghurut vagy bronchitis? Mind a kettőt erős köhögés jelzi: lássuk!

Mit tehetünk bronchitis esetén?

A betegség nagyon gyakori, különösen a téli hónapokban. Előfordulhat, hogy influenza, nátha vagy megfázás után jelentkezik, először száraz, majd hurutos köhögéssel, melyet főleg éjjel tapasztal meg a beteg. A diagnosztizálásához általában nincs szükség külön vizsgálatokra (pl. mellkasi röntgenre, laboratóriumi tenyésztésre), és a bronchitis kezelése is csak a tünetek enyhítését célozza meg. A legtöbb esetben ugyanis a bronchitis maximum két-három hét alatt magától is elmúlik, a leghosszabb ideig tartó tünet a köhögés (a láz, általános gyengeség vagy fej- és torokfájás általában csak néhány napig tart).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz