Ezeket látta már?

Ezért szoktunk köhögni

2017.12.04. Módosítva: 2017.12.04.
kohoges_nyito

Karácsonyi vásár, korcsolyázás, szánkózás, síelés – ismét hódolhatunk a téli élményeknek! Ámde egészségünk veszélyben van, immunrendszerünk a téli időszakra már legyengülhet. Lássuk, miért szoktunk köhögni!

Az őszi-téli hónapok egyik leggyakoribb panasza a köhögés. A háziorvosi rendelőkbe a betegek 50-70%-a érkezik köhögéses tünettel. Fontos tudnunk, hogy maga a köhögés nem betegség, hanem egy tünet, egy reflex, mely a szervezet védelmét szolgálja. A köhögési reflex feladata a légutakba került idegen anyagok vagy a felszaporodott váladék eltávolítása.

Mivel a köhögés "csak" tünet, mindenképp szükséges, hogy megállapítsuk, mi okozza. Nemcsak megfázás-szerű betegségek kísérője lehet. Gyakran állhat a hátterében asztma, okozhatja száraz levegő (kiváltképp a fűtési szezonban), dohányzás és dohányfüst, allergia, reflux, de akár egyéb gyógyszerek mellékhatásaként (pl. magas vérnyomás kezelésére adott gyógyszerek) is jelentkezhet.

Mi a köhögés?

Mi történik a testünkben, amikor köhögünk? Az orrban, garatban, gégében, hörgőkben elhelyezkedő receptorok ingerlése után az ingerület az agytörzsben elhelyezkedő idegi központba kerül. Innen jelzés indul, összehangolódik a gége, a rekesz- has- és bordaközti izmok működése. Rövid, mély belégzés után erőltetett kilégzés jön létre, mely a légutakban megemeli a nyomást, és az elemi erejű "huzat" magával sodorja a légutakat izgató anyagot.

A köhögéseket többféleképpen lehet csoportosítani:

Időtartam szerint

  • akut (gyorsan lezajló)
  • krónikus (elhúzódó)

Jellege szerint

  • görcsös
  • ugató
  • száraz
  • nedves
A köhögés egy tünet, mely súlyos betegségre is utalhat - de legtöbbször csak a meghűlés velejárója. A köhögés egy tünet, mely súlyos betegségre is utalhat - de legtöbbször csak a meghűlés velejárója. Forrás: EgészségKalauz

Köpet mennyisége alapján

  • mproduktív (száraz)
  • produktív (nedves, hurutos)
  • kevert(hurutos és száraz köhögés tünetei, napszakonként váltogatva)

A köhögést köptető ill. köhögéscsillapító hatású gyógyszerekkel kezelhetjük.

Köptetőknek nevezzük azokat a vegyületeket, amelyek megkönnyítik, meggyorsítják a köpet felszabadulását és kiürítését a légcsőből és a hörgőkből. Egyes köptetők a nyákot oldják vagy kisebb részekre darabolják, mások a nyálkahártyát védő anyagok kiválasztását növelik. Hurutos köhögés esetében fontos, hogy feloldjuk és felköhögjük a váladékot. Ilyen tüneteknél semmiképp sem szabad a köhögést elfojtani, csillapítani.

A köhögéscsillapítók egyik fajtája a légutakban elhelyezkedő érzékelők (receptorok) ingerlékenységét csökkenti, másik típusuk mérsékli a köhögési központ izgalmát, így a kínzó inger csökken. A száraz köhögés enyhítése nehéz feladat, a csillapítására szolgáló hagyományos hatóanyagok közül számos olyan létezik, mely nem adható gyermekeknek (pl. pentoxyverin, oxeladin, levodropropizin, kodein) vagy csak bizonyos korhatár felett rendelhető (dextrometorfán).

A kevert köhögés kezelése még bonyolultabb, hiszen csillapítani is kell a köhögési ingert (mely gyakran éjszaka, száraz köhögés formájában jelentkezik), de oldani is szükséges a váladékot, gyorsítani a hurutos köhögés enyhülését.

Megfázott? Lehet érdemes a lakásban keresni a problémát - kattintson tovább!

Semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni a köhögést, fontos, hogy kezeljük, elkerülendő a szövődmények (tüdőgyulladás, hörghurut, stb.) és akár súlyosabb betegségek kialakulását. Egy hétnél tovább tartó köhögés esetén mindenképpen keressük fel orvosunkat!

A cikk forrása: Terápia Natura Továbbképző folyóirat alapellátásban dolgozó orvosok számára; 2014 Téli kiadás

Forrás: EgészségKalauz