Ezeket látta már?

Hörgőgyulladás: ezért nehezíti meg a gyógyulást a dohányzás

hörgőgyulladás, köhögés, bronchitis, fertőző

A hörgőgyulladást általában vírusok okozzák, és szinte mindig a megfázás részeként fordul elő. Jellemző tünete a száraz köhögés.

Mi az a hörgőgyulladás?

A bronchitis(hörgőgyulladás) az alsó légutak (hörgők) nyálkahártyájának akut gyulladása. A gyulladás átterjedhet a légcsőből az alsó légutak kis ágaira (hörgőkre). Az akut bronchitist gyakran megelőzi a felső légúti fertőzés, például orrfolyás vagy torokgyulladás . A hörghurut gyakrabban fordul elő a téli hónapokban, és az egyik leggyakoribb betegség. A férfiak és a nők egyaránt érintettek.

Akut és krónikus

A bronchitis alapvetően akut hörghurut. A szakértők különbséget tesznek akut és krónikus hörghurut között is. Az akut hörghuruttól eltérően ez egy krónikus forma, tartós légúti betegség, amelyet elsősorban a dohányzás és más szennyező anyagok okoznak.

Fertőzés és lappangási idő

Az akut bronchitis fertőző? A válasz: igen, a legtöbb esetben. Az akut bronchitist szinte mindig olyan kórokozók okozzák, amelyek más embereket is megfertőzhetnek. A kórokozók gyakran cseppfertőzéssel terjednek emberről emberre. Köhögés, tüsszentés vagy orrfújáskor a kórokozókat tartalmazó apró cseppek szabadulnak ki a légutakból. A cseppek a levegőben repülnek és szállítják a baktériumokat. Ilyen módon más emberek is megfertőződhetnek. A hörghurut kenetfertőzés útján is fertőző lehet, például amikor az emberek a fertőzött felületeken érintkeznek a kórokozókkal, amelyek aztán bejutnak az orr- vagy a torok nyálkahártyájába.

A lappangási idő, vagyis a fertőzés és a tünetek tényleges kialakulása közötti időszak a kórokozótól függően változik.

Mennyi ideig fertőző a bronchitis?

Az, hogy mennyi ideig fertőző a bronchitis, a mögöttes kórokozótól függ. A fertőzés veszélye különösen a betegség akut szakaszában áll fenn. Ilyenkor különösen fontos a környéken tartózkodó többi ember védelme.

Mikor van szükség orvosi segítségre?

Ha az akut hörghurut tünetei nem enyhülnek, vagy más tünetek jelentkeznek, mint például légszomj , mellkasi fájdalom, erős betegségérzet, véres köpet vagy láz, mindig orvoshoz kell fordulni. Aki a kockázati csoportba tartozik, például legyengült immunrendszerű vagy korábbi betegségben szenvedők, valamint gyermekek és csecsemők.

Bronchitis: Hasznos otthoni gyógymódok és tippek

Akut hörghurut esetén a pihenés a legjobb kezelés. Az enyhe fizikai aktivitás elősegíti a köhögést, de az érintetteknek semmiképpen sem szabad túlterhelniük magukat. Van néhány otthoni gyógymód és tipp is a tünetek enyhítésére:

  • Hagyja abba a dohányzást : A bronchitisben szenvedőknek mindig kerülniük kell a dohányzást.
  • Elegendő folyadékbevitel : Sok beteg hasznosnak találja a sok ivást. Jól használható a víz vagy az cukrozatlan gyógytea, de a húsleves is.
  • Gőzbelégzés : A gőzzel történő belélegzés fellazíthatja a leragadt nyálkát, és így enyhítheti a tüneteket. Egyszerűen forraljon fel két-három liter vizet egy edényben, és adjon hozzá sót vagy más adalékot. Ezután tartsa a fejét a kissé lehűtött gőz fölé, és egy törülközővel a fején lélegezze be néhány percig. Speciális adalékanyagok kaphatók a gyógyszertárakban, melyeket a gőzhöz adhatunk. Az adalékanyagokat azonban nem szabad gyermekeknél és asztmás betegeknél alkalmazni, mivel allergiás reakciókat válthatnak ki.
  • Házi gyógymódok mézzel : A vizsgálatok azt mutatják, hogy a méz képes megállítani az akut köhögést. A mézet tiszta formában is beveheti, vagy feloldhatja teában. Figyelem! A méz nem alkalmas csecsemők és egy év alatti kisgyermekek számára.
  • Meleg mellkasi pakolás : A meleg mellkasi pakolás jótékony hatással van a tünetekre. Ehhez áztasson be egy törölközőt meleg vízzel, és helyezze a mellkasára körülbelül 20 percre. Figyelem: A törölközőnek kényelmes hőmérsékletűnek kell lennie.
  • Növényi készítmények : A gyógynövénykészítmények szintén segíthetnek a tünetek enyhítésében. A lehetséges összetevők közé tartozik a kankalin gyökér, kakukkfű, mirtusz, eukaliptusz, borostyánlevél vagy muskátli gyökér. Az érintettek ezzel kapcsolatban tanácsot kérhetnek a gyógyszertárakban is.

Akut bronchitis: megelőzés

Az akut bronchitis ellen nincs megbízható védelem. De: minél erősebb az immunrendszere, annál jobban tud védekezni a szervezete a kórokozók ellen. Egészséges életmóddal hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához, például:

  • kiegyensúlyozott, vitamindús étrend
  • kerülje a dohányzást és az alkoholt
  • rendszeres testmozgás
  • elegendő alvás és pihenés

Emellett a higiéniára is ügyelni kell: a rendszeres kézmosás elengedhetetlen a megfázás és a hörghurut megelőzése érdekében. Kerülje továbbá a száj, az orr és a szem nyálkahártyájának kézzel való érintését.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a hörgőgyulladás fájdalmas tünetei: a köhögés csak az egyik jel

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hörgőgyulladás

Forrás: onmeda.de
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához