Ezeket látta már?

Ilyen esetekben kimondottan veszélyes lehet az influenza

influenza túlsúly bakteriális fertőzések szövődmények

Az influenza általában egy-két hét alatt gyógyszeres kezelés nélkül gyógyul, elegendő, ha a tüneteket csillapítjuk, nincs szükség kórházi ellátásra sem. Vannak azonban olyanok, akiknél sajnos sokkal nagyobb a szövődmények kialakulásának az esélye.

Az influenza mellett könnyen kialakulhat bakteriális felülfertőződés is, és a súlyos szövődmények megtámadhatják a tüdőt, a hörgőket, az arcüregeket, a hallójáratot, sőt a szívet és az agyat is. A krónikus betegségekben szenvedőknél pedig az influenza tovább ronthatja a tüneteket, vagy éppen a tünetek fellángolását okozhatja.

Veszélyben a kisgyerekek és az idősek

Az 5 évesnél fiatalabbaknál, illetve a 65 éven felülieknél (egészségi állapotuktól függetlenül) komolyabb szövődményekkel járhat az influenza, egyszerűen azért, mert az immunrendszerük gyengébb, mint a felnőtteké. A kisgyerekeknél még nem fejlődött ki teljesen az immunrendszer, az időseknél pedig az immunrendszer már gyengül. A gyerekeket és az idősebbeket a kiszáradás is jobban veszélyezteti, a kicsiknél például azért is, mert az influenza esetükben gyakran hányással és hasmenéssel együtt jár.

A várandós kismamák, illetve a frissen szült anyukák immunrendszere is gyengébb lehet, sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre, mint mások. A fertőzés ráadásul nemcsak őket, hanem a születendő magzatot vagy az újszülöttet is veszélyezteti (a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők ráadásul influenza elleni védőoltást sem kaphatnak!), és akár koraszülést, születési rendellenességeket is okozhat.

Krónikus betegséggel küzdők

A krónikus betegséggel küzdőknek általában gyengébb az immunrendszere, nehezebben tudnak megküzdeni a fertőzésekkel, hosszabb ideig tart, míg meggyógyulnak, és a szövődmények is könnyebben alakulnak ki az esetükben. Sajnos, emellett a tünetek romlásával, esetleg fellángolásával is számolniuk kell. Jobban veszélyezteti az influenza:

  • az asztmás betegeket, a krónikus tüdőbetegséggel, cisztás fibrózissal vagy COPD-vel küzdőket
  • a szerzett vagy veleszületett idegrendszeri betegséggel küzdőket (epilepsziásokat, Parkinson-kórosokat, vagy éppen azokat, akiknek stroke-ja volt)
  • a szerzett vagy veleszületett szív- és érrendszeri betegséggel küzdőket, a vérképzési zavarokkal élőket
  • az anyagcserét és az endokrin rendszert érintő betegséggel élőket (pl. diabéteszeseket)
  • a vese- és májbetegeket
  • az immungyenge, immunhiányos betegeket (pl. a HIV-fertőzötteket, a daganatos betegeket, a transzplantáltakat)

A súlyos elhízás is rontja az immunrendszer működését és fogékonyabbá tesz a fertőzésekre, így azok is nagyobb veszélyben lehetnek, akiknek a BMI-je 40 vagy annál magasabb.

Környezeti hatások

Nemcsak a saját egészségi állapotunk növeli annak az esélyét, hogy megfertőződjünk az influenzával, hanem az is, hogy milyen környezetben töltjük a napjaink legnagyobb részét. Ahol sok ember tartózkodik összezárva, sokkal könnyebb megbetegedni és sajnos nagyobb a rizikója annak is, hogy felülfertőződjünk. Így nem árt jobban vigyáznia az egészségére annak, aki kórházban, óvodában, iskolában, idősek otthonában, rehabilitációs intézményben, börtönben vagy katonai laktanyában, kollégiumban dolgozik.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Köhög, lázas, folyik az orra? Így döntheti el, hogy influenza vagy megfázás okozza-e!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

influenza

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához