Kíváncsi a tüdejére? Vegyen mély lélegzetet!

#Diagnosztika #légúti betegség #tüdő betegségei
2012.06.26. Módosítva: 2015.11.04.

Ingyenes tüdőkapacitás-mérés országszerte. Kíváncsi tüdeje funkciójára? Vegyen mély lélegzetet! Kíváncsi tüdeje funkciójára? Tart a COPD-től? Látogasson el a Légzésfunkciós Világnaphoz csatlakozó tüdőgondozókba, vegyen egy mély lélegzetet, és ismerje meg tüdeje állapotát!

A hazai tüdőgyógyászok június 27-én, az Európai Tüdőgyógyász Társaság felhívására Légzésfunkciós Világnapot (World Spirometry Day) tartanak. Ezen a napon az egész kontinensen önkéntes orvosok és nővérek ingyenes légzésfunkciós szűréseket szerveznek annak érdekében, hogy a világszerte aluldiagnosztizált, kezeletlen, súlyos légúti betegségeket, mint például az asztmát és a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) minél korábban felismerjék.

A betegek száma a fejlett világban folyamatosan nő. Becsült adatok szerint Magyarországon 500 ezren élnek a betegség árnyékában, de csak harmaduknál került diagnosztizálásra. Cél a korábbi stádiumban történő diagnosztizálás, mert a minél előbb bevezetett terápiával a betegség lefolyása eredményesebben befolyásolható, mint súlyos, előrehaladott esetekben. A betegség kialakulása döntően a dohányzással kapcsolatos, ezért a dohányzás leszokás elősegítése, támogatása része a betegséggel kapcsolatos egészségügyi tevékenységnek.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság nem titkolt szándéka, hogy ezzel a rendezvénnyel megismertesse a lakossággal a légzésfunkciós vizsgálatok jelentőségét, ezen keresztül az idült légzőszervi betegségek, így a COPD időben történő felfedezésének és kezelésének a szükségességét. Ehhez sokszor elég egy jól elvégzett légzésfunkciós vizsgálat is. Az emberek álmukban is ismerik már a vérnyomásukat, a cukor és koleszterin értéküket, de sokaknak fogalmuk sincs a tüdő kapacitásukról.

Június 27-én a Fővárosban a legtöbb kerületben, és vidéken a nagyobb városokban az akciókban részt vevő tüdőgondozók beutaló nélkül is fogadják az érdeklődőket és elvégzik náluk az ingyenes légzésfunkciós vizsgálatot, ami nem több mint egy erélyes be és kilégzés. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság arra kér mindenkit, hogy lehetőség szerint látogassanak el a kezdeményezéshez csatlakozó tüdőgondozókba, és vegyenek részt a vizsgálaton, hiszen ez által számos betegségnek elejét lehet venni.

Amennyiben a vizsgálatot végző szakemberek gyanús eltérést észlelnek, további vizsgálatok elvégzését javasolhatják.

A részletekről, valamint a tüdőgondozók listájáról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők:

http://tudogyogyasz.hu/message.aspx?sp=2&web_id=

További információ

Fadgyas Zsuzsa, Szabó Zsolt

e-mail: zsuzsa.fadgyas@diamondagency.hu; zsolt.szabo@diamondagency.hu

www.diamondagency.hu

Forrás: Sajtóközlemény