Ezeket látta már?

Mi okozhatja a köhögést és mit tehetünk ellene?

köhögés okai akut krónikus megfázás nátha

Semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni a köhögést, fontos, hogy kezeljük, elkerülendő a szövődmények kialakulását.

Fontos tudnunk, hogy maga a köhögés nem betegség, hanem egy tünet, egy reflex, mely a szervezet védelmét szolgálja. A köhögési reflex feladata a légutakba került idegen anyagok vagy a felszaporodott váladék eltávolítása.

Mivel a köhögés "csak" tünet, mindenképp szükséges, hogy megállapítsuk, mi okozza. Nemcsak megfázás-szerű betegségek kísérője lehet. Gyakran állhat a hátterében asztma, okozhatja száraz levegő (kiváltképp a fűtési szezonban), dohányzás és dohányfüst, allergia, reflux, de akár egyéb gyógyszerek mellékhatásaként (pl. magas vérnyomás kezelésére adott gyógyszerek) is jelentkezhet.

Mi a köhögés?

Mi történik a testünkben, amikor köhögünk? Az orrban, garatban, gégében, hörgőkben elhelyezkedő receptorok ingerlése után az ingerület az agytörzsben elhelyezkedő idegi központba kerül. Innen jelzés indul, összehangolódik a gége, a rekesz- has- és bordaközi izmok működése. Rövid, mély belégzés után erőltetett kilégzés jön létre, mely a légutakban megemeli a nyomást, és az elemi erejű "huzat" magával sodorja a légutakat izgató anyagot.

A köhögéseket többféleképpen lehet csoportosítani:

1. Időtartam szerint

  • akut (gyorsan lezajló)
  • krónikus (elhúzódó)

2. Jellege szerint

  • görcsös
  • ugató
  • száraz
  • nedves

Köpet mennyisége alapján

  • improduktív (száraz)
  • produktív (nedves, hurutos)
  • kevert (hurutos és száraz köhögés tünetei, napszakonként váltogatva)

Mivel lehet kezelni?

Köptetőknek nevezzük azokat a vegyületeket, amelyek megkönnyítik, meggyorsítják a köpet felszabadulását és kiürítését a légcsőből és a hörgőkből. Egyes köptetők a nyákot oldják vagy kisebb részekre darabolják, mások a nyálkahártyát védő anyagok kiválasztását növelik. Hurutos köhögés esetében fontos, hogy feloldjuk és felköhögjük a váladékot. Ilyen tüneteknél semmiképp sem szabad a köhögést elfojtani, csillapítani.

A köhögéscsillapítók egyik fajtája a légutakban elhelyezkedő érzékelők (receptorok) ingerlékenységét csökkenti, másik típusuk mérsékli a köhögési központ izgalmát, így a kínzó inger csökken. A száraz köhögés enyhítése nehéz feladat, a csillapítására szolgáló hagyományos hatóanyagok közül számos olyan létezik, mely nem adható gyermekeknek (pl. pentoxyverin, oxeladin, levodropropizin, kodein) vagy csak bizonyos korhatár felett rendelhető (dextrometorfán).

A kevert köhögés kezelése még bonyolultabb, hiszen csillapítani is kell a köhögési ingert (mely gyakran éjszaka, száraz köhögés formájában jelentkezik), de oldani is szükséges a váladékot, gyorsítani a hurutos köhögés enyhülését.

Semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni a köhögést, fontos, hogy kezeljük, elkerülendő a szövődmények (tüdőgyulladás, hörghurut, stb.) és akár súlyosabb betegségek kialakulását. Egy hétnél tovább tartó köhögés esetén mindenképpen keressük fel orvosunkat!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan alakulhat ki allergiából később asztma? A tüdőgyógyász válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köhögés

Forrás: Terápia Natura Továbbképző folyóirat
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához