Ezeket látta már?

Lábon kihordott tüdőgyulladást - ezekről a tünetekről ismerheti fel

tudogyulladas_0

Kik "hordhatják ki" lábon a tüdőgyulladást és milyen tünetekkel járhat?

A tüdőgyulladás általában nagyon súlyos, esetenként halálos kimenetelű betegség, sokan kórházi kezelésre is szorulnak miatta, de az is lehetséges, hogy enyhébb, a megszokottól eltérő tünetekkel jár. Sőt még az, hogy a beteg nem is tudja, hogy tüdőgyulladása van.

Tüdőgyulladás típusai

A tüdőgyulladásnak számos típusa létezik, a betegség altípusainak csoportosítása függ például attól, hogy milyen kórokozó vagy a tüdőbe került, irritáló anyag okozza a gyulladást, illetve, hogy a tüdő melyik területét érinti.

Az esetek többségében igen súlyos betegségről van szó, melynél kórházi kezelésre is szükség van. Sajnos még így is több millió halálos áldozata lehet a tüdőgyulladásnak világszerte.

Az atipikus tüdőgyulladás tünetei

A tüdőgyulladás tünetei a legtöbb ember számára jól ismertek (még akkor is, ha ő maga még nem tapasztalta meg ezeket): köhögés, szúró hátfájás, mellkasi fájdalom, magas láz és hidegrázás. A tüdőgyulladást okozhatja vírus, baktérium, sőt gomba is, és nagyon gyakran "egyszerűbb" náthát vagy influenzát követően alakul ki.

Az atipikus tüdőgyulladást általában bakteriális fertőzés okozza, pl. a Mycoplasma pneumoniae vagy a Legionella pneumophila nevű kórokozók állnak a hátterében. Az atipikusság nem a tünetekre, vagy a betegség gyakoriságára, esetleg gyógyíthatóságára, hanem a kórokozók besorolására utal.

Ez a tüdőgyulladás-típus cseppfertőzéssel terjed, bármely évszakban jelentkezhet, nemtől és életkortól függetlenül bárkit érinthet, bár az iskolás korú gyermekek és fiatal felnőttek körében gyakoribb. A fertőződés esélyét nagymértékben növeli az összezártság, illetve az, hogy a betegségnek viszonylag hosszú a lappangási ideje (vagyis, úgy is továbbadhatjuk a fertőzést, hogy a betegség rövid ideig fertőz, mert sokáig mi magunk sem tudjuk, hogy megbetegedtünk).

Az atipikus tüdőgyulladás tünetei közé tartozik

  • fájdalmas, görcsös köhögés, mely azonban nem jár váladék felköhögésével
  • a torokfájás és a mellkasi fájdalom
  • a fejfájás
  • a fáradékonyság és a gyengeség
  • gyermekeknél a hőemelkedés, a hányinger vagy a hányás.

Emellett előfordulhat, hogy bőrtünetekkel vagy éppen fülfájással is meg kell küzdenünk. Ennek ellenére azonban a legtöbb ember általában nem érzi magát annyira rosszul, hogy orvoshoz menjen, megszakítsa a szokásos napi tevékenységeit vagy otthon maradjon pihenni.

Ezmár tüdőgyuladás? Kiderül!

Hogyan kezelhető az atipikus tüdőgyulladás?

Mivel az atipikus tüdőgyulladást általában bakteriális fertőzés okozza, antibiotikumokkal jól kezelhető – de ez nem mindig szükséges, és természetesen az is előfordulhat, hogy valaki el sem jut orvoshoz, így gyógyszert sem írnak fel neki. Hagyományos, otthoni módszerekkel (ágynyugalom, elegendő folyadék, a kellemetlen tünetek enyhítése) is gyorsíthatjuk a gyógyulást, illetve megkönnyíthetjük a betegség napjait. Ennek ellenére, az atipikus tüdőgyulladás hosszan elhúzódhat, akár négy-hat hét is eltelhet a teljes gyógyulásig.

Mint az igen gyakori felső légúti fertőzések esetében, az atipikus tüdőgyulladás is könnyebben támadja meg azokat, akiknek az immunrendszere legyengült, például valamilyen krónikus betegségben szenvednek. A dohányzás is a sokszorosára növelheti a tüdőgyulladás veszélyét.

Forrás: EgészségKalauz