Ezeket látta már?

Légzésfunkciós vizsgálat: ezeknél a tüneteknél javasolt

tüdőödéma, tüdővizenyő, COPD, asztma, nehézlégzés, krónikus tüdőbetegség, tüdőbetegség

A légzésfunkciós vizsgálat segítségével képet kaphatunk a tüdő működéséről.

Ha valaki elmúlt 40-45 éves és dohányzik, akkor panaszmentesség esetén is érdemes évente elvégeztetni, bizonyos tünetek esetén pedig semmiképp nem szabad halogatni. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy melyek ezek.

Nem helyettesíti az évenkénti tüdőszűrés

A tüdőszűrés a legismertebb eljárás, amivel egyes tüdőbetegségeket ki lehet mutatni, ezért azt gondolhatjuk, hogy ha ezen túl vagyunk és nincs látható elváltozás, akkor minden rendben. A mellkas röntgen vagy mellkas CT vizsgálat valóban nélkülözhetetlen például a tüdődaganat vagy a tbc diagnózisához, ám nem minden betegség vizsgálatára alkalmas.

Vannak olyan tüdőbetegségek – például asztma, COPD, tüdőtágulat vagy tüdőfibrózis - ahol a képalkotással nem találunk a kórképre utaló jellegzetes elváltozásokat, vagy a talált elváltozások képi megjelenése nem tükrözi a klinikai- funkcionális állapotot - magyarázza dr. Potecz Györgyi. Ilyen esetben csak a tüdőfunkció mérésével, a légzésfunkciós vizsgálattal együtt lehet pontosan diagnosztizálni és eredményesen kezelni.

Mi az a légzésfunkciós vizsgálat?

A légzésfunkciós vizsgálattal a légutakból kifújt és beszívott levegő térfogatát, áramlását lehet megmérni. Ehhez egy készülékbe kell a beszívott levegőt a megadott módon kifújni. A vizsgálatnak több típusa létezik, azt a panaszok alapján a kezelőorvos dönti el, hogy esetünkben melyikre van szükség. Az ún. diffúziós kapacitásmérés például olyan részleteket is megmutat, mint a tüdőben zajló gázcsere minősége, így a poszt-covid ellátásban is fontos szerepe van. A légzésfunkció elvégezhető hagyományos módon, a rendelőben, (nyílt légzésfunkció) vagy egy zárt kabinban (testpletizmográfia). Ez utóbbi a vizsgálat a légutakban történő áramlási paramétereken kívül ún. statikus értékeket és légúti ellenállást is képes mérni.

Ilyen tünetekkel javasolt a soron kívüli szűrés

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy légzésfunkciós vizsgálat évente javasolt 40-45 év felett mindenkinek, aki dohányzik. Segítségével korai stádiumban van lehetőség az elváltozásokat kimutatni, amikor tünetek még nem jelentkeznek vagy enyhék, de a tüdő működésében már kimutatható az elváltozás.

Ha pedig már panaszaink is vannak, ne halogassuk az elvégzését. Elhúzódó köhögés, légszomj, sípoló kilégzés vagy terhelésre, például lépcsőzés során rendszeresen jelentkező nehézlégzés vagy légúti allergiásoknál szezonban akár átmenetileg jelentkező köhögés- nehézlégzés esetén pedig mielőbbi orvosi kivizsgálása indokolt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

COPD: már a legenyhébb tünetektől kezdve komolyan kell venni - erre figyeljen!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

COPD

Forrás: Tüdőközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához