Ezeket látta már?

Egyszerű nátha: jobb, ha nem hanyagolja el

nátha, megfázás, láz, köhögés

A megfázás és az influenza tünetei gyakran hasonlóak, ám vannak olyan panaszok, mint például az ízületi fájdalom vagy a magas láz, amelyből egyértelműen tudhatjuk, hogy bizony nem egy egyszerű náthával van dolgunk.

Télen gyakran látunk magunk körül náthás, tüsszögő embereket. Nem beszélve a hideg hónapokban tomboló influenzajárványról, amely több napra is ágyba dönthet minket.Ám ha megússzuk a komolyabb betegséget, az nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk a tünetekkel, és hogy néhány napon belül teljesen egészségesek leszünk. Miért fontos, hogy ha betegek vagyunk, elmenjünk orvoshoz?

Nátha kezelése otthoni praktikákkal

"Ha influenzára utaló tünetek kínoznak minket, teljesen természetesnek vesszük, hogy felkeressük a szakorvost, aki bakteriális felülfertőződés esetén akár antibiotikumot is javasolhat. Ám a náthát hajlamosak vagyunk otthoni praktikákkal kezelni, azaz mézes gyógyteát iszunk, inhalálunk, orrspray-t használunk. Ez sok esetben hatásos is lehet, sőt a szakorvos sem javasol mást, ha nem tartja indokoltnak. Ám előfordulhat, hogy egy egyszerű, ám elhanyagolt nátha fül-orr-gégészeti ellátást igénylő szövődménnyé alakulhat. Ilyenkor az elhúzódó, nem kikezelt megfázás akár az ízületeinkre is ráhúzódhat. Ez mind meghosszabbíthatja a gyógyulás folyamatát, épp ezért célszerű már a tünetek jelentkezésekor egyeztetni a szakorvossal a javasolt kezelési módokat" – mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Ezek a nátha-szerű tünetek, amelyek komolyabb betegségre utalnak

 • Sárgásra vagy zöldes színűre változott orrváladék
 • Nyomásra fokozódó, feszítő érzés az arcon
 • Fejfájás
 • Erős köhögési inger
 • Magas, hosszan tartó láz
 • Halláscsökkenés
 • Füldugulás
 • Erős fülfájás

Melyek a légúti megbetegedések leggyakoribb szövődményei?

Az egyszerű megfázás leggyakoribb szövődménye az arcüreg-, valamint középfülgyulladás. A vírusos fertőzés miatt előfordulhat, hogy az orrüregen kívül az arc- és homloküregben, illetve a fül járataiban bakteriális felülfertőzés, gyulladás alakul ki. Az orrnyálkahártya duzzanata miatt ugyanis nem ürül ki megfelelően az orrváladék, amely a zárt, meleg, nyirkos térben ideális szaporodási körülményeket teremt a gyulladást kiváltó baktériumoknak.

Milyen megoldást javasol a szakorvos a szövődmények kezelésére?

 • antibiotikumos kezelés
 • párásító inhalálás, az alsó légutak érintettsége esetén
 • infralámpa használata, melegítő párna a fülre és az arcüregekre
 • nyákoldó használata
 • duzzadáscsökkentő, lohasztó hatású orrspray vagy orrcsepp
 • Megelőzésként fontos az influenza elleni védőoltás, gyakori kézmosás, szellőztetés is!

"Változatos, vitamindús táplálkozással, szükség esetén vitaminkészítmények szedésével, egészséges életmóddal és rendszeres sporttal erősíthetjük immunrendszerünket, amely segíthet ellenállóvá tenni szervezetünket a téli hurutos megbetegedésekkel szemben. Ám bármennyire is igyekszünk, sokszor nem tudjuk elkerülni a megfázást vagy az influenzát. Hogy kivédhessük a komolyabb szövődményeket, maradjunk otthon és kérjük időben a szakorvos segítségét" – tette hozzá a doktornő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elkerülné a megfázást? Ezt az 5 tanácsot fogadja meg!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Megfázás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához