Ezeket látta már?

Rossz lehelet, gombócérzés a torokban: ezek a tünetek jeleznek mandulakövet

rekedtség, torok, polip

Mintha valami a torkán akadt volna? Ezt jelenti az idegentest érzés, a gombóc a torokban.

A tüneteket különböző módon leírhatjuk, de akárhogyan is nevezzük, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa arra figyelmeztet, hogy foglalkozni kell vele, mert orvosi kezelést igénylő problémák állhatnak a gombócérzés hátterében.

A gombócérzésnek több kiváltó oka is lehet

Okozhatja nem megfelelően kezelt allergia miatt hátsó garatfali csorgás, reflux betegség, de akár a stressznek is szerepe lehet a megjelenésében. Ha ilyen panaszunk van mindenképp javasolt kivizsgáltatni, hiszen a „gombóc” akár daganat jele is lehet, illetve pajzsmirigybetegség, szívbetegség is kiválthatja.

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Ha valakinek ilyen panasza van, akkor első körben fül-orr-gégészhez érdemes fordulnia. Itt alaposan át tudjuk vizsgálni az orr, garat, gége, hangszalagok területét, így megállapítható a diagnózis, vagy meg tudjuk határozni, hogy milyen további vizsgálatokra van még szükség – magyarázza dr. Holpert Valéria.

A fül-orr-gégésznél arra is fény derülhet, hogy esetlegesen az un. mandulakövek okozzák a gombócérzést. A mandulák felülete egyenetlen, belseje mély járatokkal tagolt. Itt a kórokozók és egyéb anyagok, elhalt sejtek és nyák összegyűlik, majd apró fehér foltok formájában megjelenik a mandulákban. Mandulakövek akkor keletkeznek, ha az összegyűlt anyag megkeményedik, vagy elmeszesedik. Ez rendszerint akkor következik be, ha a betegnél a mandulák krónikus gyulladása alakult ki, vagy visszatérő mandulagyulladástól szenved. A mandulakövek azonban nem jelentenek minden esetben krónikusan gyulladt, azaz gócos mandulákat.

Olvasson tovább! Ezek a gégedaganat tünetei!

Ilyen tünetek jelezhetik a mandulaköveket

  • gombócérzés a torokban - olyan érzés, mintha valami elakadt volna a száj hátsó részén vagy a torokban
  • rossz lehelet
  • irritáló köhögés
  • rossz íz a szájban
  • duzzadt és gyulladt mandulák

Ha a kivizsgálás során beigazolódik, hogy a mandulakövek okozzák a problémát, és mögötte nem idült mandulagyulladás áll, akkor némely esetben akár az otthoni praktikák is megoldást jelenthetnek - a sós vizes gargarizálás, bő folyadék bevitel, kiegyensúlyozott táplálkozás is segíthet. Ha azonban a mandulakövek nehezen hozzáférhető helyen alakulnak ki, a beteg számára zavaró tüneteket okoznak, kisebb számban fordulnak elő, akkor a mandulára gyakorolt kisebb nyomással el is tudjuk távolítani ezeket, nem lesz szükség műtéti beavatkozásra.

Összegezve:

A gombóc-szerű érzés a torokban különböző okokra vezethető vissza, és komolyabb problémákat is jelezhet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész figyelmeztet, hogy a jelenség hátterében állhat allergia, reflux, stressz, de akár daganat vagy pajzsmirigy- vagy szívprobléma is. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során kiderülhetnek az okok, például mandulakövek is okozhatják a kellemetlen érzést. Otthoni kezelési módszerek is léteznek, de ha szükséges, orvosi beavatkozásra lehet szükség a mandulakövek kezeléséhez. Ez a tünet komolyabb problémára is utalhat, ezért fontos az alapos orvosi vizsgálat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rossz a lehelete? Betegségek, amik szájszagot okozhatnak

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rossz lehelet

Forrás: Fül-orr-gégeközpont