Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezért veszélyes a felfázás a férfiakra

A férfiakra miért veszélyes a felfázás?

A felfázást sokan „női” betegségnek tartják, holott férfiakat is érinthet. Igaz, náluk ritkábban alakul ki, ám annál súlyosabb szövődményeket okozhat.

A felfázást baktériumok okozzák

A hólyaghurutot, avagy felfázást valójában nem a hideg, hanem baktériumfertőzés okozza, a kórokozó pedig a húgycsövön át kerül be a szervezetünkbe. Ha feljut a húgyhólyagig, ott megtelepedve szaporodásnak indul, olyankor tapasztalhatjuk a jellegzetes, „felfázásos” tüneteket: a gyakori vizelési ingert, a csípő érzést pisilés közben, illetve az ezekhez gyakorta társuló alhasi görcsöket.

Mi a teendő felfázás esetén?

Ha észleljük a hólyaghurut tüneteit, fontos, hogy azonnal fokozzuk a folyadékbevitelt, hogy minél többször tudjuk alaposan „átmosni” a húgyhólyagunkat. Vessünk be antibakteriális hatású gyógynövényeket is, mint amilyen például a medveszőlőlevél. Ha mindezektől mégsem javulna a helyzet, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Ezért fáznak fel gyakrabban a nők

A nők húgycsöve jóval rövidebb, mint a férfiaké, emiatt a kórokozó is rövidebb úton érheti el „célját”, vagyis a húgyhólyagot, ahol a langymeleg vizeletben ideális körülményekre lel a szaporodásához. Érthető tehát, hogy egy férfi nagyobb eséllyel tudja időben kipisilni az esetleges „betolakodót”, emiatt a teremtés koronáit ritkábban is kínozzák a hólyaghurut tünetei.

Emiatt veszélyes a férfiakra a felfázás

Ha beüt a hólyaghurut, mégis a férfiak azok, akik akár rosszabb helyzetbe is kerülhetnek. Az ő húgycsövük, illetve húgyhólyagjuk ugyanis közeli kapcsolatban áll a prosztatával, amely egy rendkívül érzékeny nemi mirigy. A prosztata, avagy dülmirigy közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, egyúttal körülöleli a húgycső felső szakaszát. Ez a férfiszerv termeli és lövelli ki – a húgycsövön át – az ejakuláció során a nemi váladékot. Létezése, funkciója és működése szorosan összefügg az erősebb nem férfiasságtudatával, így ha bármi gond adódik vele, az bizony akár a potenciát is veszélyeztetheti.

Márpedig egy húgyúti fertőzés könnyen megingathatja a prosztata egészségét is. A közelben elszaporodó kórokozók ugyanis megtámadhatják a dülmirigyet, amelynek megbetegedése nem mindig múlik el nyomtalanul. Akár visszatérő prosztatagyulladás is lehet belőle, amely még olyankor is kiújulhat, amikor már réges-régen nyoma sincs kórokozónak. Az ilyen kórképek gyógyítása nem egyszerű, sőt olykor éveken át elhúzódó kezelést is jelenthet.

A kulcsszó a megelőzés!

Fontos tehát, hogy a férfiak is ügyeljenek a hólyaghurut megelőzésére! Ennek egyik kulcsa a megfelelő személyes higiénia, így például pisilés előtt(!) is mossanak kezet. Hűvös időben öltözzenek melegen (a hideg ugyanis fokozza a fertőzésekkel szembeni fogékonyságot!), és ők se üldögéljenek hosszasan hideg felületeken. Ne tartogassák a vizeletet és igyanak sok folyadékot mindennap.

A szexuális élet szintén lehet rizikófaktor, különösen az anális közösülés: a hólyaghurutot ugyanis a legtöbb esetben a végbélben élő E.coli baktérium okozza. Popsiszex esetén tehát az óvszer használata mindig kötelező!

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához