Ezeket látta már?

Megfázás

A megfázás nem influenza!

Megfázás

Az emberek a mindennapi közbeszédben a két kifejezést egymással egyenlőnek tekintik "influenzás" vagyok..." ezt könnyen kimondják egy közönséges megfázásra is. Valóban van némi hasonlóság, hiszen mindkettő víruseredetű, de a közönséges megfázás nem okoz súlyos szövődményeket, míg az influenza – járványszerűen minden évben nem kevés halálos áldozatot is szed világszerte.

Melyek a különbségek?

Az influenza általában magas lázzal kezdődik, és az illető annyira rosszul érzi magát, olyan rossz a közérzete, hogy akár egész nap ágyban maradna. A megfázás eleve lassabban alakul ki, és inkább az orra, torokra korlátozódnak a tünetei. Az influenzás betegnek érintett lehet a tüdeje, szárazon köhög, izzad, izomfájdalmai vannak testszerte.

A megfázás jellemző tünete a tüsszögés, köhögés, orrdugulás vagy éppen ellenkezőleg orrfolyás. Ha lázas is az illető, ez általában hőemelkedés, enyhébb láz. Általában 5-7 nap alatt rendeződik is, bár a köhögés még 1-2 hétig megmaradhat. Az orrból sárgászöld váladékozás jön, ami azt is jelzi, hogy az immunrendszer felvette a küzdelmet a fertőzéssel.

Milyen módon terjed a megfázás?

A megfázást vírusok terjesztik. A vírus könnyen terjed, kézről, tárgyakról, legyen az kilincs, gyermekjáték, törülköző, bármely egyszerű használati tárgy, de terjed cseppfertőzéssel, tehát köhögés, tüsszentés (akaratlan) belégzésével.

Hogyan kerülhetjük el a fertőzést?

  • Ügyeljünk a higiéniára: szappanos kézmosás, főként konyhai munka megkezdésekor, étkezés előtt, orrfújás után stb.
  • Ne nyúljunk a szemünkbe, orrunkba, szájunkba.
  • Tüsszentés, köhögés alkalmával tegyük a kezünket a szájunk elé.
  • Használjunk eldobható papírzsebkendőt az orrfújáshoz.
  • Ne használjuk egymás edényzetét, tányérokat, poharakat, evőeszközöket.
  • Kerüljük a szoros kontaktust a megfázásban szenvedőkkel (amennyire lehet.)

Kerüljük a szoros kontaktust a megfázásban szenvedőkkel (amennyire lehet.)

Segítenek-e az antibiotikumok megfázás esetén?

Az antibiotikumok kizárólag a baktériumok okozta fertőzések esetén hatásosak, a vírusokra egyáltalán nem hatnak. Ezért sem megfázás, sem influenza esetén NEM használnak, az immunrendszer kell, hogy legyőzze a szervezetben a vírusok támadását. Az antibiotikum nem gátolja meg a megfázás, influenza rosszabbodását, és terjedését sem. Ez pont fordítva működik: a fölöslegesen alkalmazott antibiotikum elveszt/het/i hatásosságát, sőt a kórokozók – tehát a korábban érzékeny baktériumok rezisztenssé válnak, és a későbbiekben már nem is fognak arra az antibiotikumra reagálni. Az antibiotikumok gyakoribb, jellemzőbb mellékhatásai a gyomor-bélrendszeri problémák, hasmenés, gombásodás, és az allergia.

A szemészeti és fül-orr-gégészeti fertőzéseket szintén baktériumok vagy vírusok okozzák. Ha baktérium okozza, használhat az antibiotikum. Ilyen betegség pl. a középfülgyulladás (otitis media), ez gyermekekben gyakori és erősebb fülfájdalommal járhat, vagy súlyosabb mandulagyulladás, melléküreg-gyulladás, amely arc(üregi) fájdalmat okoz, és erőteljes, viszkózus váladékozást az orrból. Ennek ellenére, ezek a betegségek maguktól is javulnak, tehát nem okvetlenül szükséges az antibiotikumok alkalmazása.

Házi gyógymódok megfázás ellen >>>

Forrás: EgészségKalauz