Ezeket látta már?

Kadmium és ólom: a gyermekvállalás ellenségei

2017.08.10. Módosítva: 2017.08.11.
olom

Ritkán hallani a kadmium- és az ólomtartalom káros hatásairól, ugyanakkor a gyermekvállalás előtti párok helyzetét könnyen megnehezítheti, amennyiben nagy koncentrációban található a leendő szülők vérében. Milyen veszélyeket tartogatnak ezek a fémek?

A kadmium elsősorban a Föld külső kérgében található toxikus fém, melyet főként akkumulátorok, elemek, fémbevonatok és műanyagok előállításakor használnak. A kadmium legjellemzőbb forrása a cigarettafüst, a dohányosok szervezetében átlagosan kétszer annyi kadmium mutatható ki, mint nemdohányzó társaikéban.

A kadmium a levegőbe jutva is könnyen kifejtheti mérgező hatását, ha valaki például egy kadmiumot kibocsájtó üzem közelében él. A halak, a növények, és bizonyos állatok is felveszik a környezetükből származó kadmiumot, így szinte alig akad étel, amely ne tartalmazna legalább egy kis fémet.

A kristályos szerkezetű ólom, amelyet leggyakrabban akkumulátorokhoz használnak A kristályos szerkezetű ólom, amelyet leggyakrabban akkumulátorokhoz használnak Forrás: Medipress

Az ólom szintén toxikus hatású fém, amely a Föld külső kérgében található, és elsősorban kerámiák, csövek és akkumulátorok előállításhoz használják.

Az emberi szervezetbe az ólom főként az ólomtartalmú festékekből, régebbi házak szerkezetéből és a szennyezett talajból, illetve ivóvízből kerülhet. A kadmium és az ólom magas koncentrációja szervezetben sok más károsító hatás mellett meddőséget okozhat, állapították meg az amerikai Nemzeti Egészségintézet (NIH) kutatói.

"A kutatási eredményeink alapján mindenképpen azt tanácsoljuk a gyerekvállalás előtt álló férfiaknak és nőknek, hogy mindenképpen kerüljék a dohányzást, illetve amennyire csak lehetséges, tartózkodjanak az ólomalapú festékektől, melyekkel főként régi házak bontásakor, vagy újjáépítésekor kerülhet érintkezésbe az ember" - figyelmeztetett Dr. Buck Louis, a NIH epidemiológiai, statisztikai és prevenciós részlegének igazgatója.

Mik az ólommérgezés tünetei? Tudja meg most!

A kísérlet során a kutatók összesen 501 michigani és texasi párt vizsgáltak meg 2005 és 2015 között. A nők átlagéletkora kora 18-44 év között volt, a férfiak mind 18 éven felüliek voltak. A felmérés eredményeiből kiderült, hogy a magas kadmiumtartalom a nők vérében egységenként csaknem 22 százalékkal csökkenti a teherbeesés esélyét, míg a férfiak esetében a vér ólomkoncentrációja 15 százalékkal rontja a megtermékenyítés valószínűségét.

A tanulmány részleteit a Chemosphere című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.

Forrás: Medipress