Ezeket látta már?

Mérgező növények a lakásban: veszélyes allergiás reakciót okozhatnak!

mérgező szobanövények

Jó néhány olyan szobanövény van, amelyek kifejezetten veszélyesek lehetnek.

Számtalan szobanövényből, cserepes virágból választhatunk, ha egy kis természetet szeretnénk az otthonunkba vagy a munkahelyünkre csempészni. Azonban jó néhány szempontot érdemes figyelembe venni: milyen gondoskodást igényelnek a növények, milyen körülményeket tudunk biztosítani. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy bizonyos növények kifejezetten károsak lehetnek.

Allergiás reakciót okozhatnak

A lenyelésük igen súlyos tüneteket okozhat, de vannak olyan növények is, melyek a bőrre (vagy akár a szembe) kerülve igen irritálóak lehetnek, allergiát is okozhatnak. A kertészetekben, virágboltokban sok hasznos tanácsot kaphatunk, de már a válogatáskor érdemes kizárni a mérgező növényeket, különösen akkor, ha a családban gyerekek vagy háziállatok vannak. Íme néhány, amely számos lakásban, kertben megtalálható.

A filodendron félék (pl. a kúszópálma), illetve a diffenbachia vagy az elefántfül a legnépszerűbb szobanövények között vannak, mert általában nem igényelnek túl sok figyelmet. Azonban olyan vegyületek, úgynevezett oxálsavak találhatóak, méghozzá apró kristályok formájában, melyek igen súlyos tüneteket okozhatnak.

mérgező szobanövények Diffenbachia Forrás: shutterstock.com

Ezek a növény leveleinek, hajtásainak sérülésekor a felszínre kerülhetnek, és a bőrre vagy a nyálkahártyára kerülve erősen irritálhatják azokat.

Hogyan kerülhetők el az otthoni mérgezések? Olvasson tovább!

Ez például nyelési és a beszédet is érintő nehézségekkel, fokozott nyáltermelődéssel, a nyálkahártya megduzzadásával járhat együtt. A bőrre kerülve viszketést, duzzanatot, ödémásodást tapasztalhatunk. A szembe kerülő növényi részecskék emellett kipirosodást, erősen égető érzést és könnyezést is okozhatnak. Szélsőséges esetben légzési nehézségek, sőt légzésleállás is bekövetkezhet.

A leander is mérgező?

A csodás virágú és illatú leander ellenálló, de igen mérgező növény, melynek toxikus összetevői a szirmokban, a levelekben is megtalálhatóak, ráadásul nemcsak a friss, hanem az elszáradt növényi részekben is. A leander nagyobb mennyiségben akár halálos mérgezést is okozhat, de a tünetek már kis mennyiségű növény elfogyasztásakor is jelentkezhetnek.

Leander Leander Forrás: shutterstock.com

A mérgezés tünetei közé tartozhat a hasmenés, a hányás, a hasi fájdalmak, a szívverés lelassulása, a vérnyomás csökkenése, a fejfájás, a szédülés, a légzés felületessé és szaporává válása, akár az eszméletvesztés is. Előfordulhat krónikus mérgezés is, melynek a tünetei között találhatjuk a depressziót, az étvágytalanságot és a látászavarokat is.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a növény nedvei még a bőrt is irritálhatják, ezért kertészkedéskor viseljünk kesztyűt! Arra pedig különösen ügyeljünk, hogy az elszáradt, levágott leanderrészeket úgy távolítsuk el, hogy azok ne legyenek elérhetőek sem gyermekek, sem pedig háziállatok számára.

Így bánjunk a mérgező szobanövényekkel

Ha nem akarunk teljesen megszabadulni ezektől a növényektől, tegyük őket olyan helyre, ahol a gyerekek vagy a házi kedvencek nem érik el őket. Rendszeresen söpörjük, szedjük össze a lehullott leveleket – mindenképpen használjunk kesztyűt. A növényeket jelöljük meg, és tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy ezekhez a növényekhez nem szabad hozzányúlniuk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől pattanásos a bőr felnőttkorban? A bőrgyógyász válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mérgezés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához