Ezeket látta már?

Utazók hasmenése (ételmérgezés): tünetek, kiváltó okok és kezelések

utazók hasmenése, ételmérgezés, fertőző betegségek, hasmenés, hányinger, hasi fájdalmak, láz, bakteriális fertőzés, szennyezett víz, vírusok, paraziták

Az utazók hasmenése az ételmérgezések, élelmiszer-eredetű fertőző betegségek egy különleges esete, mely a külföldre utazók mintegy felét érintheti. A hasmenés mellett hányingert, hasi fájdalmakat és lázat is okozhat. Az esetek mintegy 90 százalékában néhány napon belül elmúlik.

Utazók hasmenésének oka és kialakulása

Az utazók hasmenése egy többségében bakteriális fertőzésre visszavezethető, rövid ideig tartó, kellemetlen betegség, mely azokat érinti, akik külföldre, elsősorban rosszabb higiéniás körülmények közé utaznak. A betegség okozója főként valamilyen baktérium - az Escherichia coli a felelős az esetek több mint feléért -, ritkábban pedig vírus vagy parazita. A kórokozók általában szennyezett vízzel (akár az ebből készült jégkockával!), szennyezett élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe, a bélrendszerben megtelepednek, elszaporodnak és hányást, hasmenést, hasi fájdalmakat okoznak.

A kellemetlen tünetek többek között arra vezethetők vissza, hogy az utazó szervezete nem ismeri az adott kórokozót. Ezért nincsenek tünetei a helyieknek, és ezért fordulhat elő az is, hogy általában csak az utazás első napjaiban jelentkezik a betegség, hosszabb tartózkodás esetén a problémák rizikója jelentősen csökken.

Epidemiológia

A becslések szerint az utazók hasmenése a magas kockázatú területekre utazók akár 60 százalékát is érintheti. Ez évente legalább 10 millió embert jelent világszerte.

Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Forrás: shuttertock.com

Mi okozza a tüneteket?

Utazási hasmenés.Ha olyan helyre látogat, ahol az éghajlat vagy az egészségügyi gyakorlat eltér az otthonitól, megnő a betegség kialakulásának kockázata. Az utazók hasmenését jellemzően szennyezett – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – étel vagy szennyezett víz fogyasztása okozza. Másik lehetséges, ritkább kiváltó oka az utazással járó stressz, de vannak, akik az étrend megváltozását, az otthoni étkezéstől jelentősen eltérő alapanyagok, élelmiszerek fogyasztását sem tolerálják jól, amit a kellemetlen tünetek kialakulása jelez.

Kinél fordul elő gyakrabban?

Fiatal felnőtt turisták. Bár az okok nem tisztázottak, lehetséges, hogy a fiatal felnőttek a szerzett immunitás hiánya miatt fogékonyabbak a betegségre. Az utazók hasmenése azért is érintheti őket gyakrabban, mert kalandvágyóbbak az időseknél az étrendjükben az utazásaik során, szívesen próbálnak ki új ízeket, vagy kevésbé éberek a szennyezett élelmiszerek elkerülésében.

Legyengült immunrendszerű emberek. Az alapbetegség vagy az immunrendszert elnyomó gyógyszerek, például a kortikoszteroidok (szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők) miatt legyengült immunrendszer fogékonyabb a fertőzésekkel szemben.

Cukorbetegség, gyulladásos bélbetegség, súlyos vese-, máj- vagy szívbetegség esetén. A felsorolt krónikus betegségekben szenvedők hajlamosabbak lehetnek a fertőzésekre és egyúttal az érintettek körében magasabb a súlyosabb fertőzés kockázata is.

Savblokkolók vagy antacidok szedése mellett. A gyomorban lévő sav képes elpusztítani az emésztőrendszerbe kerülő kórokozókat, így a gyomorsav csökkenése több lehetőséget hagyhat a baktériumok túlélésére.

A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság. Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság. Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár. Forrás: shuttertock.com

Utazók hasmenésének rizikófaktorai

Az utazók hasmenése bárkit érintheti, aki külföldre utazik. Fokozott veszélynek van kitéve:

 • aki fejlett országból utazik fejlődő országba (pl. Európából Afrikába, Dél-Amerikába vagy Dél-Kelet Ázsiába)
 • aki önellátó szállást választ, kempingezik („hátizsákos” utazó)
 • aki halat, tengeri herkentyűket, kagylót vagy rákot fogyaszt
 • aki proton pumpa gátlót vagy más, a gyomorsavat csökkentő gyógyszert szed
 • a 30 év alatti fiatal felnőttek
 • a gyerekek

Utazók hasmenésének tünetei és jelei

A betegség legfőbb tünete a hasmenés, mely ebben az esetben legalább 3, híg, nem formázott széklet ürítését jelenti 24 óra alatt. A beteg sürgető székelési ingerre is panaszkodhat, vagy úgy érezheti, hogy nem sikerül teljesen kiüríteni a beleit. Jelentkezhet emellett:

 • hasi fájdalom és hasi görcs
 • hányinger és hányás
 • hőemelkedés vagy láz
 • étvágytalanság
 • puffadás
 • fokozott gázképződés

Súlyosabb esetben véres vagy nyálkás széklet és magas láz is jelentkezhet, ezekkel a tünetekkel haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

Érdemes tudni azt is, hogy bizonyos esetekben az utazók hasmenése hosszabb lappangási idővel jár együtt (ez elsősorban a panaszokat okozó mikrobától függ), és így előfordulhat az is, hogy már a hazaérkezés után tapasztaljuk meg a kellemetlen tüneteket. Ha külföldi útról hazatérve, 2 héten belül jelentkezik a hasmenés, hányás, hasi fájdalom, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Az utazók hasmenése egy emésztőrendszeri betegség, amely gyakori laza székletet és hasi görcsöket okoz. A betegség tünetei hirtelen jelentkeznek. Napi három vagy több lazább vizes széklet mellett hasi görcsök, hányinger, hányás és láz is kísérheti. Az utazók hasmenése egy emésztőrendszeri betegség, amely gyakori laza székletet és hasi görcsöket okoz. A betegség tünetei hirtelen jelentkeznek. Napi három vagy több lazább vizes széklet mellett hasi görcsök, hányinger, hányás és láz is kísérheti. Forrás: shuttertock.com

Utazók hasmenésének diagnosztizálása

Az utazók hasmenését általában a klinikai tünetek és a betegtörténet alapján diagnosztizálják, de a legtöbb esetben a betegség viszonylag enyhe és gyors lefolyása miatt orvosi vizsgálatra nincs is szükség. Ritkán, elhúzódó vagy súlyos tünetek esetén a székletvizsgálatot (mikroszkópos vagy tenyésztéses) végeznek el, hogy a fertőzés hátterében álló kórokozót azonosítsák.

Orvosnál az utazók hasmenésével

Segítheti az utazók hasmenésének diagnosztizálását, a megfelelő terápia meghatározását, ha az orvossal való konzultáció előtt előre felkészülünk, és összegyűjtünk néhány információt:

 • Mióta tartanak a tünetek?
 • Az „új” országba érkezés után mikor jelentkeztek az első tünetek?
 • Volt-e lázunk?

Utazók hasmenésének lefolyása és kimenetele

Az első tünetek általában megérkezés után 6-48 órával jelentkeznek először. Az esetek legnagyobb részében az utazás első két hetében kell tünetekre számítani. Az elhúzódó vagy krónikussá váló tünetek parazita-fertőzésre utalhatnak, ám ez csak az esetek néhány százalékában fordul elő. A hasmenés és az esetleges kísérő tünetek néhány nap (átlagosan 4 nap) alatt elmúlnak.

Az utazók hasmenésének kóroka nagyon sokféle mikroorganizmus (vírus, baktérium, élősködő) lehet. Az utazók hasmenésének kóroka nagyon sokféle mikroorganizmus (vírus, baktérium, élősködő) lehet. Forrás: shuttertock.com

Veszélyhelyzet utazók hasmenése esetén

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha utazók hasmenése vagy annak gyanúja mellett a következőket tapasztaljuk:

 • véres vagy nyálkás hasmenés
 • 4 óránál tovább tartó, folyamatos, görcsös hányás (amikor már folyadékot sem tudunk fogyasztani)
 • magas láz
 • erős hasi fájdalmak, görcsök
 • kiszáradásra utaló jelek (pl. szájszárazság, szédülés, zavarodottság stb.)

Utazók hasmenésének komplikációi

Az utazók hasmenésének a legtöbb esetben nincsenek komoly szövődményei, és a tünetek gyorsan el is múlnak. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a kellemetlenségek miatt többé-kevésbé módosítani kell az útiterveket (ez a becslések szerint az utazók hasmenésével küzdők 40 százalékát érintheti). Mindössze 1% azon eseteknek az aránya, melynél komolyabb orvosi kezelésre vagy kórházi tartózkodásra van szükség.

Elhúzódó, perzisztens vagy intermittáló (hol jobban, hol rosszabbul van a beteg) hasi tünetek, például hasmenés, székrekedés, hasi görcsök, puffadás esetén mindenképpen alaposabb kivizsgálásra van szükség, ezek ugyanis parazitafertőzésre utalhatnak.

Ételmérgezés oka, kialakulása, tünetei és kezelése >>

A betegség legsúlyosabb szövődménye a krónikussá váló hasmenés, hasi fájdalom vagy puffadás, valamint az irritábilis bél szindróma (IBS).

Az ételek frissességéről, felhasználhatóságáról meg kell győződni, kétes esetben, ha az élelmiszer színe, szaga, állaga megváltozott, akkor nem szabad felhasználni. Az ételek frissességéről, felhasználhatóságáról meg kell győződni, kétes esetben, ha az élelmiszer színe, szaga, állaga megváltozott, akkor nem szabad felhasználni. Forrás: shuttertock.com

Utazók hasmenésének kezelési lehetőségei

A betegség általában rövid időn belül, magától, gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik. A kellemetlen tünetek ellen hasmenés elleni gyógyszert lehet bevenni. Nagyon fontos a folyadékpótlás és a kiszáradás megelőzése.

Amennyiben mégis gyógyszeres kezelésre kerül sor, ezt a betegséget okozó mikroba határozza meg. A leggyakoribb, bakteriális eredetű fertőzések esetén ez rövid ideig tartó antibiotikum-kúrát jelent.

Utazók hasmenésének megelőzése

Meglepő módon, az utazás során választott ételek kevésbé befolyásolják, hogy kialakul-e az utazók hasmenése vagy sem. Bizonyos fogásokról (pl. a tengeri herkentyűktől vagy a nyers hússal készült fogásoktól) javasolt ugyan lemondani, de a szakemberek szerint a fertőzés tekintetében sokkal nagyobb szerepe van a helyi ételkészítési és higiéniás szokásoknak, mint maguknak az ételeknek. Ezekre pedig sajnos ritkán van az utazónak hatása.

Önmaga is felmérheti állapota súlyosságát: enyhének tekinthető a só- és vízvesztés, ha a nyelv bevont, kissé tapadós, és a szomjúságérzés is kifejezetten jelen van. Önmaga is felmérheti állapota súlyosságát: enyhének tekinthető a só- és vízvesztés, ha a nyelv bevont, kissé tapadós, és a szomjúságérzés is kifejezetten jelen van. Forrás: shuttertock.com

További tanácsok a megelőzéshez:

 • A csapvíz, illetve a jégkocka fogyasztásától mindenhol érdemes tartózkodni!
 • Fogmosáshoz is használjunk üveges vizet vagy forralt vizet.
 • Rendkívül fontos a rendszeres, alapos kézmosás, illetve, az alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítő zselék alkalmazása.
 • Lehetőség szerint ne vásároljunk ételt piacokról, utcai árusoktól, vagy olyan helyekről, ahol kétséges, hogy betartják-e az ételek előkészítésére és tárolására vonatkozó szabályokat.
 • Ne együnk olyan büféasztalról, melyen nem fedik le az ételeket vagy nem gondoskodnak a legyek elriasztásáról.
 • Kerüljük a nem megfelelően átsütött vagy átfőzött ételek fogyasztását, ne igyunk friss-nyers tejet, ne együnk előre elkészített salátát.
 • Csak abban az esetben fogyasszunk nyers gyümölcsöt vagy zöldséget, ha azt mi magunk tisztítottuk meg.
 • Ha távoli, egzotikus országba utazunk, már jó előre készüljünk fel arra az eshetőségre, hogy néhány napig gyomorbántalmaink lesznek. Vigyünk magunkkal hasmenés elleni gyógyszert, és rehidratáláshoz való port vagy granulátumot. Nem árt, ha nyelvi akadályokra is felkészülünk, és feljegyezzük például a gyakori tünetekkel, panaszokkal kapcsolatos kifejezéseket.

Mit tehetünk otthon utazók hasmenése esetén?

Bár idegen környezetben valószínűleg egy kicsit nehezebb a gyógyulás, néhány egyszerű módszerrel támogathatjuk a szervezetünket a felépülésben:

 • Igyunk minél több (biztonságos) folyadékot, pl. forralt vizet vagy ásványvizet!
 • Ne csak az elvesztett folyadékot, de az elektrolitokat is pótoljuk, pl. speciális rehidratációs italok segítségével. Ez nélkülözhetetlen a kiszáradás megelőzéséhez!
 • Az alkoholt és a koffeint tartalmazó italokat lehetőleg kerüljük.

GYAKORI KÉRDÉSEK AZ UTAZÓK HASMENÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

Kell-e speciális étrendet követni, ha utazás során hasmenésünk van?

Az utazás során választott ételek kevésbé befolyásolják, hogy kialakul-e az utazók hasmenése vagy sem. A szakemberek szerint a fertőzés tekintetében sokkal nagyobb szerepe van a helyi ételkészítési és higiéniás szokásoknak, mint maguknak az ételeknek. A szigorú diéta nem jár együtt gyorsabb gyógyulással, mint ha azt esszük, ami jól esik. Ugyanakkor jobb, ha a könnyen emészthető ételeket részesítjük előnyben: banánt, almát, pirítóst, főtt rizst, főtt burgonyát. Természetesen, a nagyon fűszeres fogásoktól, a nyers hússal készült ételektől, a tengeri herkentyűktől is érdemes néhány napig tartózkodni. Ugyanakkor nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, a kiszáradás megelőzése érdekében.

Mennyi idő alatt múlik el az utazás alatti hasmenés?

A legtöbb esetben 3-5 napon belül lehet gyógyulásra számítani, az érintettek alig 10 százalékának vannak tünetei egy hétig.

A betegséget nagy mennyiségű vizes széklet, émelygés, néha hányás jellemzi. Gyakran társul hozzá hasi diszkomfort, puffadás, erőteljes bélmozgás, székletürítési inger, láz és gyengeség. A betegséget nagy mennyiségű vizes széklet, émelygés, néha hányás jellemzi. Gyakran társul hozzá hasi diszkomfort, puffadás, erőteljes bélmozgás, székletürítési inger, láz és gyengeség. Forrás: shuttertock.com

Szedhetünk megelőzésképpen antibiotikumot?

Az utazók hasmenését a legtöbb esetben bakteriális fertőzés okozza, és ezek kezelésében az antibiotikumoknak nagy szerepe van, de megelőzésképpen, még akár az utazás megkezdése előtt felesleges antibiotikumot szedni. Ezt csak nagyon indokolt esetben, a kezelőorvosunkkal egyeztetve tegyük!

Források:

Infectious Diseases (Elsevier, 2017.), szerk: Jonathan Cohen, William G. Powderly

Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Healthline https://www.healthline.com/health/travelers-diarrhea

Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/travelers-diarrhea/symptoms-causes/syc-20352182

MedicineNet https://www.medicinenet.com/travelers_diarrhea/article.htm

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához