Ezeket látta már?

Ezek az ételek okozhatnak hasmenést és ételmérgezést - ilyet inkább ne vegyen

Tünet
2024. július 15. 18:04
Ételmérgezés hasmenés szalmonella

Az ételmérgezés gyakori probléma, és néhány élelmiszer veszélyesebbnek tekinthető, mint a többi.

Az ételmérgezés tulajdonképpen azt jelenti, hogy az elfogyasztott ételeken keresztül kórokozók (baktériumok, vírusok, paraziták) jutnak a szervezetünkbe, és ott betegséget okoznak.

Az ételmérgezés okozói

Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés, a hasfájás, a hasi görcsök, illetve az étvágytalanság. Az ételmérgezés általában nem súlyos, nem jár együtt komoly szövődményekkel, de a kisgyerekek, az idősebbek, a terhes nők, illetve a krónikus betegségben szenvedők vagy legyengült immunrendszerűek számára veszélyes lehet egy-egy ételmérgezés, például azért, mert esetükben nagyobb a kiszáradás rizikója. Ezek a csoportok az ételmérgezést okozó mikrobákra is érzékenyebbek.

Az ételmérgezéses esetek legnagyobb része megelőzhető a megfelelő higiéniás, tárolási és előkészítési szabályok betartásával. Bizonyos élelmiszerek gyakrabban okoznak ételmérgezést, mint mások – lássuk ezek közül a leggyakoribbakat!

A nyers szárnyashúsokban (így a csirkében, pulykában, kacsában) nagyon gyakran megtalálható a Salmonella és a Campylobacter, mert ezek a madarak tollában és bélrendszerében telepednek meg, és a vágást követően egészen addig képesek életben maradni a húsban, míg el nem készítik azokat. A baktériumok hő hatására elpusztulnak, éppen ezért nagyon fontos a csirke, pulyka átfőzése, átsütése.

Az előkészítés során ügyeljünk arra, hogy a nyers hús ne érintkezzen más élelmiszerekkel, evőeszközökkel, a hús előkészítésénél használt kést és vágódeszkát pedig nagyon alaposan mossuk el. Furcsának tűnhet, de a szakemberek azt sem javasolják, hogy a nyers húst megmossuk! A vízcseppekkel könnyen „szétszórhatjuk” a baktériumokat, a víz fröcskölődése során akár 50 cm távolságra is elkerülhetnek az aprócska cseppek. Mivel a hő hatására a baktériumok elpusztulnak, a mosásra tulajdonképpen nincs is szükség.

Nem megfelelő tárolás

A halak és a tengeri herkentyűk (kagyló, rák) is gyakran okoznak ételmérgezést, elsősorban a nem megfelelő tárolás miatt. Ha nincsenek megfelelően lehűtve ezek az élelmiszerek, a bennük található baktériumok, illetve toxinok elszaporodhatnak. Ezeket ráadásul a hő sem pusztítja el, így főzés után is megtalálhatóak a halak húsában. Szerencsére, a hazánkban kapható egzotikus halak, kagylók szigorú ellenőrzésen mennek át, a fogyasztásuk biztonságosnak tekinthető, de a távoli országokban nyaralóknak érdemes arra figyelniük, hogy csak ellenőrzött helyen kifogott és megfelelően, hűtve tárolt halat és kagylót egyenek.

A zöldségek, elsősorban a zöld leveles zöldségek, salátafélék is okozhatnak ételmérgezést, ezek ugyanis E. colival, Salmonellával vagy Listeriával is szennyeződhetnek. A szennyeződés tulajdonképpen bármikor megtörténhet, elég hozzá, ha fertőzött vízzel öntözik őket vagy nem megfelelő a csomagolásuk, előkészítésük. Ezek a zöldségek azért is hordoznak magukban veszélyeket, mert a legtöbbször nyersen fogyasztjuk őket. A fertőződés rizikójának minimalizálása érdekében mindig nagyon alaposan mossuk meg a zöldségeket fogyasztás előtt, lehetőleg ne vásároljunk előre felvágott zöldségeket, ám ha előre elkészített salátát veszünk, mindenképpen olyat válasszunk, amelyet hűtőben tároltak.

A gyümölcsök is okozhatnak ételmérgezést

A zöldségekhez hasonlóan bizonyos gyümölcsök is felelősek lehetnek az ételmérgezésért, elsősorban a földhöz közel növő gyümölcsök (pl. a dinnyefélék és a bogyós gyümölcsök), főként a sárgadinnye, melynek érdes héja nagyszerű „búvóhelyet” nyújthat a baktériumoknak, elsősorban a Listeriának. Különösen óvatosnak kell lenni az előre elkészített gyümölcssalátákkal, ha tehetjük, ne fogyasszunk ilyeneket. Minden gyümölcsöt alaposan mossunk meg, mielőtt megesszük!

Mindenki ismer szalmonellás fagylaltról, mérgező majonézről szóló történeteket. Ezekben a tojás a fő bűnös, hiszen a tojás héját és belsejét is megfertőzheti a Salmonella, és mivel bizonyos ételekbe nyersen kerül, még a hőhatás sem képes megakadályozni az ételmérgezéseket. Szerencsére, egyre ritkábban hallani szalmonella-járványról, de azért érdemes biztos forrásból beszerezni a tojást és alaposan megtisztítani a héját, mielőtt eltennénk. Kerüljük azon tojások megvásárlását, melyek héja repedt, törött vagy láthatóan nagyon szennyezett!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Erős fejfájás, remegés és görcsök - ilyen, amikor fertőzött étel miatt kerül veszélybe az egészsége

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# szalmonella # hasmenés # ételmérgezés # gyomorrontás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés