Ételmérgezés? Így előzhetjük meg

#ételmérgezés #gyomorrontás #hasmenés #hányás
2019.07.12.

A kellemetlen tünetekkel, hányással, hasmenéssel, hasfájással járó ételmérgezést a legtöbb esetben néhány egyszerű higiéniás szabály betartásával könnyen elkerülhetjük!

Az ételmérgezés évszaktól függetlenül bármikor felütheti a fejét, amivel jó néhány napra kivonhat minket a forgalomból. Ezt tegyük, hogy megelőzzük!

Mossunk kezet!

A különböző fertőző betegségek elleni küzdelem egyik legfontosabb lépése a gyakori, alapos kézmosás. Az ételmérgezés esetében sincs ez másként, hiszen a kezünkön könnyen megtapadhatnak a kórokozók, melyeket aztán „továbbutaztatunk” - többek között a szervezetünkbe is. Jól mossuk meg a kezünket szappannal, mielőtt főzni kezdenénk, miután nyers halat, húst, zöldségeket vagy tojást készítettünk, illetve, mosdóhasználat és orrfújás után.

Tároljuk elkülönítve a nyers húst!

A nyers hús tárolásánál, előkészítésénél ügyeljünk arra, hogy ne érintkezhessen más élelmiszerekkel (főként olyanokkal, melyeket azonnal elfogyasztunk, például zöldségekkel, gyümölcsökkel, kenyérrel). Használjunk külön vágódeszkát a húsok és a zöldségek, gyümölcsök előkészítéséhez, és használat után alaposan mossuk el a vágódeszkákat! A nyers húsokat tartsuk a hűtőszekrény alsó, zárható vagy fiókos részében, mert itt jóval kisebb az esélye annak, hogy más élelmiszert beszennyezzen. Tálalásnál ne használjuk ugyanazt a tányért, edényt, melyben a nyers hús vagy hal volt (vagy legalábbis alaposan mossuk el).

Tisztítsuk meg a konyhai felületeket!

A konyhapultról, vágódeszkáról is az ételekbe kerülhetnek a kórokozók, ezért ezek tisztaságára is ügyeljünk. Mossuk le ezeket ételkészítés előtt és után!

Ezeket az ételeket fokozottan kerülje, ha nem szeretne ételmérgezést kapni!

Cseréljük gyakrabban a szivacsokat, konyharuhákat!

A textil konyharuhák környezetkímélőbbek, mint az egyszer használatos törlők, de sajnos éppen emiatt nagyobb az esély arra, hogy beszennyeződnek és megtapadnak rajtuk a kórokozók (a nyirkos felület ráadásul nagyszerű táptalaj is lehet ezeknek). Cseréljük ezeket gyakrabban, mosás után pedig tegyük a napra száradni!

Alaposan süssük, főzzük át az ételeket!

A hő hatására a betegséget okozó mikrobák elpusztulnak, így rendkívül fontos, hogy alaposan átsüssük, átfőzzük őket, a belsejükben se maradjon nyers rész.

Tároljuk helyesen a maradékokat!

A megmaradt kész ételeket a lehető leggyorsabban hűtsük le, és jól zárható edényben tegyük a hűtőszekrénybe, esetleg fagyasszuk le. Minimális ideig hagyjuk az ételeket a konyhában, ebédlőben, mert a meleg környezetben gyorsan elszaporodhatnak a kórokozók. A maradékokat alaposan forrósítsuk át fogyasztás előtt! Ha fagyasztott terméket eszünk, kiolvadás után már ne fagyasszuk azt újra!

Forrás: EgészségKalauz