Ezeket látta már?

Orvosi siker: a Dr. House film alapján azonosított diagnózis

2014.02.10. Módosítva: 2015.11.04.

Doktor House a valóságban is életet mentett: sorozatbeli diagnózisa alapján ismert fel egy ritka kórt egy német orvos, House nagy rajongója.

Egy 55 éves német beteg életveszélyes tüneteit hónapokon át vizsgálták: súlyos szívproblémái, magas láza volt, nyirokmirigyei megnagyobbodtak, gyomorsavtúltengés kínozta, hallása és látása romlott - olvasható a The Lancet brit orvosi hetilapban.

Orvosi siker: a Dr. House film alapján azonosított diagnózis

Addig senki sem tudott biztosat mondani a betegségéről, amíg Jürgen Schäfer orvoshoz nem került, aki a Doktor House című amerikai kórházsorozat nagy rajongója volt. Schäfer abban a marburgi egészségügyi központban dolgozik, ahová a fel nem ismert betegségekkel kezelt pácienseket irányítják.

Schäfer és kollégái megvizsgálták a német beteg addigi élettörténetét, hátha megtalálják a különös tünetek okát. Egyetlen műtétet találtak: a férfi nemrég csípőprotézist kapott.

Az orvos elmondta: öt perc kellett, hogy rájöjjön, miről van szó. A német férfi tünetei szinte tökéletesen megegyeztek azokkal, amelyek alapján House doktor a tévésorozat egyik epizódjában kobaltmérgezésként diagnosztizált.

Schäfer nemcsak kikapcsolódásként követte a sorozatot, témáit rendszeresen fel is dolgozta egyetemi előadásaiban. Eszébe jutott az a rész, amelyben House leendő anyósa egy hibás fém csípőprotézis beültetése után súlyos beteg lett. Az epizód után Schäfer hallgatóinak a kobaltmérgezésről tartott előadást - olvasható az orvosi hetilapban.

A német beteg vérvizsgálatának eredménye megerősítette a gyanút. A fémprotézist kerámiára cserélték, ezután vérének kobalt- és krómszintje gyorsan visszaállt a normálisra, állapota pedig stabilizálódott. Lassan a gyógyulás útjára lépett: 14 hónappal később szíve már kapacitása 40 százalékán működött, hallása és látása ellenben csak lassan javul.

A beteg elmesélte: tünetei azután kezdődtek, hogy kerámiaprotézise eltörött, és fémre kellett cserélni. Schäfer és kollégái a műtét alatt észrevették, hogy a néhány apró kerámiadarab a beteg testében maradt, ezek folyamatosan hozzáértek a fémhez, a surlódással pedig kobalt és króm jutott a véráramba.

Az amerikai orvossorozat nyolc évad után 2012-ben ért véget, a címszerepet Hugh Laurie brit színész játszotta. A magának való, cinikus House doktor a reménytelen esetekre és az orvosi rejtélyekre specializálódott.

Forrás: MTI