A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Veszély: gyermekkori gyógyszermérgezés

#gyermekbetegség #gyógyszer #mérgezés #terápia
2016.07.12. Módosítva: 2016.07.15.
Hirdetés

Egyre több amerikai kisgyerek kerül sürgősségi osztályra véletlen gyógyszermérgezés következtében - írták amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban.

Hirdetés

Megállapításaik szerint az esetszám növekedését elsősorban erős fájdalomcsillapítók, nyugtatók, altatók és izomlazítók okozták. A mérgezéseknél általában a gyerekek veszik be véletlenül a szert, nem pedig a szülők cserélik össze és adják be tévedésből azokat.

A Cincinnati Gyerekkórház kutatói G. Randall Bond vezetésével gyűjtötték össze az adatokat az Egyesült Államok mérgezési központjaiból, ahol regisztrálják a mérgezés miatti segítségkéréseket. Ezek szerint 2001 és 2008 között 544 ezer öt év alatti gyerek vett be véletlenül gyógyszert, közülük 454 ezren csak egyetlen szemet. A tanulmány szerint a legtöbb esetben nem lett komolyabb baja a gyerekeknek, ám 66-an meghaltak.

Az elemzett időszakban a véletlen mérgezések száma 30 százalékkal emelkedett, a kórházi kezelések száma szintén emelkedett. A kutatók úgy vélik, ennek hátterében az áll, hogy az amerikaiak egyre több gyógyszert tartanak otthon, köztük kábító hatású fájdalomcsillapítókat, vérnyomáscsökkentőket és diabétesz elleni szereket. A leghosszabb kórházi kezelésre a cukorbetegeknek szánt gyógyszert beszedő gyerekek szorultak, és közülük minden ötödik szerzett közepes vagy súlyos sérülést.

Bond hangsúlyozta, hogy számos olyan szer van ma már forgalomban, amelyből akár egyetlen szem is veszélyes lehet egy gyerek számára. A kicsiket már 9 hónapos koruktól figyelni kell - figyelmeztet a szakértő -, mert már ebben a korban is előfordult véletlen gyógyszerbevételből adódó mérgezés.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.