Ezeket látta már?

A vibrációs kezelés nem javítja a csontok sűrűségét!

2011.12.13. Módosítva: 2015.11.04.

A testvibráció alkalmazásával kapcsolatban sokféle kedvező hatást írtak le, egyebek között az idősödő emberek csontsűrűségének növelését és így a csonttörések veszélyének csökkentését. Kanadai kutatók a legkorszerűbb vizsgáló módszerekkel igyekeztek tisztázni a sokfelé népszerű eljárás alkalmazásának értékét.

Ha bárki az internetre kattint, az egész test vibrációs kezelés kedvező hatásainak egész sorát olvashatja, a testsúly csökkentésétől a test összetételének kedvező irányú megváltoztatásáig. A technikát világhírű használóinak egész sora tette ismertté, Madonnától Jane Fondáig.

A vibrációs kezelés nem javítja a csontok sűrűségét!

Angela Cheung és munkatársai Torontóban a csontsűrűség fokozására vonatkozó ígéret értékét akarták megvizsgálni.

Egészséges, változó kor utáni időszakban lévő nőket kértek a vizsgálati részvételre. Az egy évig tartó kezelésre 202 panaszmentes nő vállalkozott, akik a csontritkulás ellen még kalciumot és D-vitamint is szedtek.

"A kereskedelemben kapható gépeket úgy árusítják és a vásárlók úgy használják, hogy a csonttörés kockázatának befolyásolását és a csontszerkezet alakulását nem vizsgálták, néhány nem megfelelően végzett tanulmány pedig ellentmondó eredményeket adott" - írta az Annals of Internal Medicine folyóiratban Cheung.

A vizsgált személyek véletlenszerűen három csoportba kerültek. Az első két csoport tagjai minden nap 90 Hz, illetve 30 Hz rezgésszámú kezelést kaptak 20 percig, a harmadik csoportba kerültek egyáltalán nem kaptak vibrációt. Valamennyi vizsgálati alanynál a legkorszerűbb mérések történtek: komputertomográfiával a csöves csontokat, és a combcsontot, a gerincet és a csípőt különleges röntgen módszerrel is tanulmányozták.

Az egész test vibráció a vizsgált, korosodó nők csontjainak sűrűségét vagy szerkezetét értékelhető mértékben vagy módon nem befolyásolta. A jelenleg elérhető, legkorszerűbb módszerekkel semmiféle kedvező változás nem jelent meg. Ennél még egyszerűbb és hihetőbb technikával vizsgálva az is kiderült, hogy a három csoportban esetleges csonttörés ugyanolyan gyakran fordult elő.

A kutatók ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy változás kora után, egészséges nők számára az egész test vibrációs technika kedvező hatása a csontritkulás megelőzésére nem bizonyítható.

Forrás: MTI