Ezeket látta már?

Az év gyógyszere - egy hír nyomában (új szer a csontritkulás ellen)

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság 1997 óta évről évre megválasztja az év gyógyszerét. A 2009-es év kiemelkedő gyógyszerének a teriparatid hatóanyagtartalmú (Forsteo) szert választották, mely igen hatékony a csontritkulás, az oszteoporózis kezelésében.

A csontritkulás, oszteoporózis népbetegség világszerte, hazánkban is fenyegető betegségnek számít, főként a változókorban lévő nőket érinti, de idősebb férfiakon is előfordulhat. Egyik legnagyobb veszélye a csonttörések számának növekedése, az ezzel járó kockázatok. Évente Magyarországon mintegy hetvenezer, csontritkulással összefüggő törés következik be, főképpen csigolyatörések, csípőtáji "combnyak" törések, illetve az alkart érintő törések formájában.

Az év gyógyszere - egy hír nyomában (új szer a csontritkulás ellen)

A legnagyobb gond minden töréssel a munkaképesség helyreállása ill. az idősebb korosztályban az életminőség, a mozgásra való képesség visszanyerése. Nem kevés az idősebb generációban a töréseket követő halálozások száma sem.

A csontritkulás kezelésére számos gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre, amelyek elsősorban a csontleépülés lassítása, gátlása révén hatnak.

Ebben a tekintetben számít komoly újdonságnak a teriparatid (Forsteo), amely kémiailag a szervezetben működő parathormon egyik analóg származéka.

Hatásában igen fontos, hogy serkenti az új csont képződését, növeli a csontok sűrűségét (BMD), javítja a károsodott csontszerkezetet, így megfordíthatja a csontritkulás lefolyását.

Klinikai vizsgálatai alapján (a csipőlapátból nyert szövetminta vizsgálatával) már 1 havi teriparatid-kezelés hatására is megnő a csontképződés, gyorsul az ásványianyag-lerakódás, ill. beindul az ún. de novo csontképződés is.

Számos klinikai vizsgálat zajlott a világban, ahol kontrollált körülmények között ún. monoterápiában, illetve kombinációban alkalmazták a teriparatidet, és hatékonynak bizonyult. Pl. változókorú nőkön, csontritkulás esetén, ugyancsak hasonló beteganyagon a kísérő hátfájdalmak csökkentésében, illetőleg korábban már más csontritkulás elleni szerekkel kezelt betegeken, ahol korábban pl. csontfelszívódás-gátló készítményeket alkalmaztak.

Ezen vizsgálatokban egyértelműen bebizonyosodott a teriparatid jótékony hatása, javult a csontképződés, csökkent a hátájdalom, ill. a csigolyatörések kockázata.

Megérdemelten nyerte el tehát e készítmény az "Év gyógyszere" rangos kitüntetést.

Forrás: EgészségKalauz