Ezeket látta már?

Kezdetben egyszerű bőrkeményedésnek tűnhet ez a betegség

bütyök, lúdtalp, fájdalom bőrkeményedés

A probléma tipikusan idősebb korban szokott jelentkezni, de előfordulhat fiatalabbaknál is.

A középső lábujj alatti párnán előjövő bőrkeményedés, amely az egyenetlen terhelés következménye figyelmeztető jel lehet.

Különösen a nők szembesülnek gyakran a hallux valgus diagnózissal, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a bütyökkel. Ennek az az egyik fő oka, hogy a bütyök elsősorban a nem megfelelő cipő tartós viselésének következménye lehet, de dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa a további okokra és a kezelés lehetőségeire is felhívta a figyelmet.

Így alakulhat ki a bütyök

A nagylábujj alappercének deformitása az a jelenség, amit a köznyelv bütyöknek nevez. Kialakulásának egyik legfőbb oka, hogy – valamilyen ok miatt – a harántboltozat megsüllyed és így megváltozik a talp súlyelosztása. Ez annyit tesz, hogy a lábboltozat ellaposodik, a nagylábujj alappercét pedig az izmok kifelé húzzák, emiatt pedig maga a lábujj a második ujj irányába hajlik, az alapperc és a lábtőcsont feje pedig kitüremkedik. Így jelenik meg a bütyök jellegzetes formája, ami sokszor gyulladásos tüneteket is mutat, vagyis kipirosodik és fájdalommal jár, emiatt sokszor nem könnyű a cipőviselés sem.

Emellett krónikus következményként a nagylábujj támasztó funkciója is romlik, ami nyilván kihat a járásra – vagyis összességében egy fájdalmas, a járást befolyásoló, esztétikailag kihívást jelentő problémáról van szó.

A genetikai hajlam és a rossz cipő is okozhatja

Bár a bütyök elsősorban a nem kényelmes, túl szűk, a lábujjakat összeszorító, magas sarkú cipő viselésének következménye, de más okok is hozzájárulhatnak a deformitás kialakulásához. A genetikai hajlam mellett érdemes az alábbi okokat is keresni, illetve kizárni a kivizsgálás során:

- a népbetegségnek számító harántboltozat süllyedés, köznevén lúdtalp,

- reumás ízületi gyulladás,

- pikkelysömörrel együtt járó ízületi gyulladás,

- köszvény.

- Amennyiben fény derül valamilyen háttérben lévő betegségre, azt természetesen kezelni kell. Ha „csak” a rossz cipő miatt jelentkezik a panasz, azon is mielőbb változtatni kell – hangsúlyozza dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. – A női páciensek fő kérdése ilyenkor, hogy vajon soha többé nem hordhatnak szűk orrú, magas sarkú cipőt. Ezzel kapcsolatos érdemes tudni, hogy ha napi 2-3 órát hordjuk, nem feltétlenül káros a magas sarkú cipő. Tartós használat esetén azonban több érv szól a magas sarok ellen. Az egyik, hogy a térdízületekre aránytalanul nagyobb terhelés jut, ezért túlterheléses panaszok alakulhatnak ki, amelyek akár 30-40 éves korban már enyhe vagy középsúlyos kopáshoz, meszesedéshez vezethetnek. A másik veszélyforrás a szűk orr, ami összenyomja a lábujjakat, és így alakulhat ki a kalapácsujj, a bütyök és a lábközépcsont-fájdalom. Az izomzat túlterhelése szintén sokrétű panaszt, fájdalmat okozhat, amelyek jellemzően nem 20-30 éves korban jelennek meg, jóval inkább 40 fölött.

Hogyan kezelhető a bütyök?

Magbade doktor legfontosabb tanácsa szerint panasz esetén a lehető leghamarabb érdemes orvoshoz fordulni. Mivel a bütyök fokozatosan alakul ki, már az első, erre utaló tünetre fel kell figyelni. Ez sokszor a középső lábujj alatti párnán előjövő bőrkeményedés, amely az egyenetlen terhelés következménye.

Ha ezt tapasztaljuk, mutassuk azt meg ortopéd orvosnak, ugyanis ebben a korai stádiumban a folyamat egy megfelelő talpbetéttel, rendszeres otthoni tornával, nyújtással jelentősen lelassítható. Emellett a megfelelően megválasztott, ergonómiailag jól kialakított cipő (bizonyos esetekben az ún. ortopéd cipő), a személyre szabott gyógytorna és gyógymasszázs is pozitív hatást fejthet ki. Ha a gyulladás miatti fájdalom igen jelentős, tüneti kezelésként beválhatnak a gyulladáscsökkentő készítmények. Az elhanyagolt probléma azonban egészen súlyossá is válhat, előfordulhat, hogy csak egy hosszú rehabilitációval járó műtét segíthet érintetteken.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így jelezheti az ujj az autoimmun betegségetMi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Fájdalomközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához