Ezeket látta már?

Figyelem! A csontritkulás elleni szerek veszélyesek is lehetnek

A gyógyszer megelőzi, de okozza is a csonttörést! Ritkán a combnyaktörés szokatlan formájához vezetnek egy olyan gyógyszercsoport tagjai, amelyeket főként csonttörések megelőzésére használnak világszerte - állapították meg amerikai kutatók, akik megfigyeléseiket a Journal of Bone and Mineral Research című szakfolyóiratban jelentették meg.

A kor előrehaladtával mindenkinek a csontjai gyengülnek. A csontritkulás üteme egyénileg változó, de az időskori csonttörések hátterében általában ez a folyamat áll. A rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás és különböző gyógyszerek szedése jelentősen lassítja a csontritkulás (oszteoporózis) előrehaladását.

Figyelem! A csontritkulás elleni szerek veszélyesek is lehetnek

Csontjaink, többi szövetünkhöz hasonlóan az állandó felépülés és lebomlás egyensúlyának eredményeként maradnak optimális állapotban.

Az építő sejtek erősítik, a lebontó sejtek eltávolítják a testünk vázát jelentő csontelemeket. Ha az oszteoporózis előrehalad, csontjaink ellenállóképessége romlik és könnyen törnek.

A biszfoszfonátokat már vagy száz éve ismerik és használják az iparban, például a fogkrémekben. Az is kiderült, hogy ezek az anyagok gátolják a szervezetben a csontokat lebontó sejtek működését. Sok sikeres vizsgálat igazolta, hogy a biszfoszfonát-készítmények jelentősen csökkentik az időskori csonttörések gyakoriságát, ezért a gyakran használt gyógyszerek közé tartoznak.

Mit mond az FDA?

Az FDA, az USA Gyógyszerügynöksége a világ legnagyobb egészségügyi-gyógyszerügyi hatósága.

Október hónapban bocsátották ki a gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos figyelmeztetést a biszfoszfonátok néven ismert gyóygyszercsoportot illetően. Ezek a szerek a csontritkulás kezelésében alapvető fontosságúak, a világon igen nagyszámú beteg, krónikusan szedi, főként a menopausa utáni állapotban, éppen a csonttörések megelőzése céljából.

A cikkben említett jelenség miatt, tehát a szokatlan, ám ritka csonttörések miatt a nagyközönség számára is adtak néhány javaslatot, tanácsot, itt közreadjuk ezeket.

  • Szedje tovább gyógyszerét, amíg a kezelőorvos nem javasolja annak abbahagyását.
  • Említse meg a kezelőorvosnak, ha tartósabban fennálló fájdalmat érez a csípő területén, és gyanítja, hogy összefügghet a gyógyszer szedésével.

Emellett felhívják még a figyelmet a mellékhatás-bejelentésre is - de ez már orvosi feladat.

Nyilvánvaló, hogy a biszfoszfonátok alkalmazásának korlátozásához még további adatok és bizonyítékok szükségesek ahhoz, hogy szigorítsák, időben behatárolják ezek adásának körülményeit.

Mindenesetre minderről érdemes tudni, és figyelni nálunk is mindazoknak, akik csontritkulásuk kezelésére biszfoszfonát kezelést kapnak!

(a szerk., forrás FDA weboldal)

Több szakintézmény szerint azonban a combnyaktörések egy szokatlan formája gyakrabban fordult elő azok esetében, akik öt évnél hosszabb ideje szedte biszfoszfonátot. Az erről készült tanulmány alapján az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) szakértői hangsúlyozzák, hogy nem tudható egyelőre, milyen hosszú ideig tanácsos ezt a kezelést a csontritkulásos betegek körében alkalmazni.

Mind az orvosokat, mind a betegeket a gyógyszerek kísérő papírjában kiemelt módon kell tájékoztatni erről a kockázatról. A combcsont törése előtt általában már hetekkel korábban kezdődtek combtáji fájdalmak, ezért ilyen esetben a beteg mielőbb lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. A szakemberek most világszerte vizsgálják a jelenség gyakoriságát és kutatják föltételezhető magyarázatát.

Forrás: MTI