Ezeket látta már?

Derékfájás: járás közben fáj, vagy ha áll? Ezért nem mindegy

Derékfájdalom állás, járás

A szakorvos elmondja, melyek az állás vagy járás közben jelentkező derékfájás leggyakoribb okai.

Pihenés közben semmi problémája nincs a derekával, ám állás vagy járás közben egyre erősödik a derékfájdalom? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa az ilyen jellegű derékfájás leggyakoribb okait vette számba, és ismertette a kezelés lehetőségeit.

Izomfájdalom

Hosszú, megterhelő mozgás, illetve a tartós állás is okozhat derékfájdalmat, ami az alsó háti szakasz izmainak feszülése miatt alakulhat ki. Különösen veszélyeztettek ebből a szempontból az álló foglalkozást végzők és a túlsúllyal élők. Mivel a fájdalom leüléssel vagy lefekvéssel megszűnik, a kezelés is a pihentetésre épül. Hosszú távon nagyon sokat segít a gyógytorna, illetve szükség esetén a testsúlycsökkentés.

Degeneratív porckorong betegség

A degeneratív porckorong betegség egy összefoglaló név, amelyet az idősödéssel előforduló porckorong változások leírására használnak. Az egyik ilyen főbb változás, hogy a porckorongokban lassan csökken a folyadéktartalom, tehát csökken a magasságuk, és így a szomszédos csontokon megkezdődik a kopásos folyamat. A másik változás pedig, hogy apró repedések jelennek meg a felszínen, ami tovább fokozza a zselészerű anyag elszivárgásának kockázatát. Ezt a folyamatot bizonyos rizikófaktorok is felgyorsíthatják, mint például a dohányzás, a túlsúly, a tartós, erős fizikai terhelés, a sérülések.

Ha a gerinc alsó szakaszában indul be a degeneratív változás, akkor a derékfájás mellett kisugárzó fájdalom alakulhat ki a lábakban, a tomporban, valamint előfordulhat, hogy bizonyos mozdulatok során, jellemzően köhögéskor vagy tüsszentéskor felerősödik a fájdalom.

- A degeneratív porckorong betegségek diagnosztizálásában szükséges lehet gerinc röntgen, MRI, CT, kezelésében pedig elengedhetetlen a mozgás, első lépésként kifejezetten a személyre szabott gyógytorna. A kórfolyamat kezdete és lényege, fenntartója ugyanis a meggyengült mély tartóizomzat, tehát ezt kell erősíteni, ami mindegy megemeli, visszaállítja a szegmens magasságát. Ezen túl orvosi segítség is elérhető, a fájdalomcsillapításban például a helyi gyulladáscsökkentő injekció, a hosszú távú kezelésben pedig a PRP terápia, vagyis a saját vér injekciós kezelés és az orvosi kollagén terápia – ismerteti Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.

Gerinccsatorna szűkület

A gerinccsatorna beszűkülése főként az 50 felettiek betegsége, amely során a szűkület extra nyomást helyez a gerincvelőre és az idegekre - ez a probléma igen gyakran az alsó háti szakaszt, a derekat érinti. A páciens azt tapasztalja, hogy a fájdalom erősödik leüléskor vagy előre hajoláskor, de jelentkezhet zsibbadás, érzéskiesés, a lábak felé kisugárzó fájdalom is. Súlyos esetben többek közt széklet- és/vagy vizelet inkontinencia jelentkezhet, a szexuális funkció is sérülhet, és egyéb más helyen kialakuló idegi érintettség miatt például gyengeség vagy bénulás is megjelenhet.

A kezelés kapcsán csak akkor merül fel a műtét lehetősége, ha a korábban választható lehetőségek, mint a fizikoterápia, a gyulladáscsökkentő injekciók és gyógyszerek, az orvosi akupunktúra nem hoznak javulást.

Mit jelent a gerinc természetes görbületeinek megváltozása?

Az ágyéki lordosis valójában egy normális gerincgörbület - viszont csak bizonyos mértékig. Vannak ettől eltérő variánsok, például fokozott lordosis, ami nem mindig okoz panaszt. Ha ennél nagyobb, vagy a felette levő háti kyphosis túlzott mértékű, akkor megváltozik a gerinc normális biomechanikája és túlzott terhelés hárul a deréktájékra (is). Ha a gerinc természetes görbületénél jelentősebb a görbület a deréki szakasznál, előfordulhat egy látható C-alakot vesz fel a gerinc a has irányába húzódva, a has pedig kitolódik, ami jóval nagyobb probléma, mint a megjelenés megváltozása.

Ez a rendellenesség ugyanis jelentősen növeli a komoly gerinc-, derékfájdalom kialakulásának esélyét, ami különösen hosszú állás után fokozódhat. Ezen kívül a hyperlordosis akár gerincferdüléshez is vezethet, és előrehaladott állapotban akár az emésztőrendszer, a szív-érrendszer és a légzőrendszer megfelelő működését is akadályozhatja.

A probléma elsőszámú kockázati tényezője az elhízás, az ülő életmód és a mozgáshiány, ami miatt a gyenge izmok nem képesek megtámasztani a gerincet. Gyerekeknél a kezelésben nagyon megválasztott esetekben és mindenképpen átmenetileg szükséges lehet a fűző, de gyerekeknél és felnőtteknél is elsődleges a gyógytorna és a testsúly rendezése.

Ha tehát a fájdalom nem múlik, esetleg fokozódik, ajánlatos időben orvoshoz fordulni, ha pedig olyan tünetek jelentkeznek, mint a lábba sugárzó fájdalom, a megváltozott járás, vagy járásnehézség, esetleg, ha valaki azt tapasztalja, hogy nehezen helyezi bele a lábát a cipőbe, nem szabad késlekedni a kivizsgálással, amelynek a képalkotók eredménye alapján része lehet a neurológiai és idegsebészeti konzílium is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől fáj a hátam meg a derekam? A D-vitamin ebbe is erősen beleszólhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#hátfájás

Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához