Ezeket látta már?

Fejfájás és vállfájdalom gyötri? Nyaki meszesedés is okozhatja

nyaki meszesedés

A nyaki gerinccsigolyák meszesedése nagyon gyakori betegség, de mit lehet ellene tenni, hogyan lehet kezelni?

A meszesedés a nyaki csigolyáknál okozhat fájdalmakat, merevséget, a mozgástér beszűkülését, időnként fejfájást vagy a vállakba és a csuklyás izomba kisugárzó fájdalmakat. A legtöbb embernél azonban nem jelentkeznek tünetek, vagy ha igen, akkor ezek intenzitása minimális, gyakran maguktól is elmúlnak. A tünetek és a fájdalom gyakoribb lehet hosszú ideig tartó mozdulatlanságot követően, például alvás után reggelente, vagy ha valaki egész nap a számítógép vagy televízió előtt ül.

Kell gyógyszert szedni a meszesedésre?

Az, hogy milyen kezelésre van szükség meszesedés esetén, több tényezőtől is függ. Elsősorban természetesen azt kell figyelembe venni, hogy milyen tünetei vannak az érintettnek, érez-e fájdalmakat, illetve, ezek a fájdalmak mennyire erősek és mennyi ideig húzódnak el. Az is számít, van-e más, a gerincet érintő problémája a betegnek. A kezelés célja a fájdalom csökkentése, a mozgás szabadságának visszaállítása (vagyis a funkcióromlás visszafordítása), az esetleges további állapotromlás megakadályozása vagy lassítása, és a szövődmények megelőzése.

A gyógyszeres terápia történhet fájdalomcsillapítókkal, gyulladáscsökkentőkkel vagy izomlazítókkal. Időnként, különösen azoknál, akik nagyon erős fájdalmakat tapasztalnak meg, és ez a mindennapjaikat is befolyásolja, antidepresszánsok szedése is indokolt lehet. A nagyon intenzív fájdalmakat szteroidinjekciókkal is csökkenteni lehet.

Egyszerű, otthoni módszerek a meszesedés ellen

Az enyhe mértékű meszesedésre házi módszereket is kipróbálhatunk. Az óvatos, nyakat megmozgató gyakorlatok segítenek visszaállítani a rugalmasságot, hajlékonyságot és a fájdalmat is csillapíthatják.

A meleg, illetve a hideg borogatás egyaránt fájdalomcsökkentő hatású, segít a gyulladások enyhítésében, és a merevséget is csökkenti. A meleg vagy hideg borogatást alkalmanként 20-20 percig tartsuk az érintett területen.

Olvasson tovább! Így enyhítheti a fájdalmat, ha elaludta a nyakát!

Bár a nyaki fájdalom időnként olyan intenzív lehet, hogy a legszívesebben meg sem mozdulnánk, a szakemberek szerint a mozdulatlanság, az ágynyugalom valójában meghosszabbítja a gyógyulás idejét! Sokkal hamarabb múlik el a nyakfájdalom, ha folytatjuk a megszokott tevékenységeinket és több időt szánunk a mozgásra, sportolásra. A gerincet igénybe vevő tevékenységeket (pl. a nehéz tárgyak emelgetését) azonban lehetőleg mellőzzük!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem tudja, miért fáj rendszeresen a nyaka? Így derítheti ki

Forrás: EgészségKalauz