Ezeket látta már?

Izomgörcsre, lábgörcsre magnéziumot szedni placebo vagy tényleg hatásos?

izomgörcs, szédülés, dehidratáció

Segít-e a magnézium izomgörcsök ellen, vagy sem?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy olvasói kérdést válaszolt meg, ami arra vonatkozott, hogy a magnézium mennyire hatásos izomgörcsök ellen:

"Válasz: komoly bizonyíték nincs rá, dacára a széltében-hosszában elterjedt hitnek mind orvosok, mint a nép körében. Ilyenkor szoktak jönni a kommentek, hogy de nekem akkor is segít. Minden esetre 2021-ben publikáltak erről egy úgynevezett Cochrane áttekintést.

A legtöbb ember tapasztal az élete során izomgörcsöt. A görcsök néha súlyosak lehetnek, és orvosi ellátást igényelnek. A görcsök megváltozott élettani állapotokban, például terhesség és testmozgás, anyagcsere- és idegrendszeri betegségek, valamint bizonyos gyógyszeres kezelés során, például vízhajtók és inhalációs β2-agonisták esetén jelentkeznek.

Epidemiológiai adatok arra utalnak, hogy izomgörcsöket gyakran figyelnek meg időseknél, terhes nőknél és sportolóknál. Sokan nem viszik be megfelelően a mozgásszervi egészség szempontjából kulcsfontosságú tápanyagokat, köztük a D-vitamint, a kolint és a magnéziumot.

Az étrend-kiegészítők használata javíthatja ezeknek az anyagoknak a bevitelét. A jelen tanulmány által közölt eredmények azonban azt mutatják, hogy a magnézium-kiegészítés valószínűleg alig vagy egyáltalán nem fejt ki hatást az izomgörcsök gyakoriságának csökkentésében, és alig vagy egyáltalán nem változtat a kezelésre adott válaszban, főként idősebb felnőtteknél. Másrészt bizonytalan, hogy az orális magnézium-kiegészítés csökkenti-e a terhességgel összefüggő nyugalmi görcsöket.

A tanulmány fő korlátja az, hogy hiányzik a magnéziumpótlás vizsgálata bizonyos funkcionális eredményekre, például az izomteljesítményre, a mobilitásra vagy a mindennapi tevékenységek korlátaira gyakorolt hatásaira vonatkozóan.

A jelen tanulmányban szereplő populáció főként egészséges emberekből áll, és fontos megvizsgálni a magnézium-kiegészítés hatását az izomgörcsök és/vagy izomfájdalmak kezelésére olyan neuromuszkuláris vagy mozgásszervi betegségben szenvedő betegeknél, akik esetleg rehabilitációs programon vesznek részt."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire jó a magnézium-klorid - és mire nem? A szakgyógyszerész elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magnéziumpótlás

Hivatkozás: Moretti A. What is the role of magnesium for skeletal muscle cramps? A Cochrane Review summary with commentary. J Musculoskelet Neuronal Interact. 2021 Mar 1;21(1):1-3. PMID: 33657750; PMCID: PMC8020016.

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához