Ezeket látta már?

Ízületi gyulladás és porckopás: így különböztetheti meg tünetek alapján a kettőt

ízületi gyulladás, porckopás, mozgásszervi fájdalom, tünet, autoimmun

Bár hasonlóak a tünetek, de máshogyan kell kezelni a két betegséget.

Az oszteoartrózis (ízületi kopás, OA) és a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis, RA) tünetei nagyon hasonlóak, ám fontos a két betegség elkülönítése.

A porckopás a korral jár

Az életünk során a csontok végeit védő porcok megkopnak, majd idővel méretük oly mértékben lecsökken, hogy a mozgások alatt már semmi nem védi a csontokat, azok közvetlenül egymással érintkeznek. Ezt a folyamatot jelzi, ha a térdeink fájnak lépcsőzésnél, vagy séta közben a csípőnk területén érzünk fájdalmat.

A porcok lebomlása az idő előrehaladtával természetes folyamatnak is tekinthető, de genetikai tényezők mellett ízületi sérülés, túlsúly és a mozgásszegény életmód is szerepet játszik abban, hogy kinél mikor és milyen mértékben zajlik le ez a folyamat.

Így előzheti meg/késleltetheti a porckopást

  • ideális testsúly elérése
  • túlzott terhelés kerülése
  • kímélő, rendszeres mozgás
  • megfelelő étkezés (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák)
  • porcanyagcsere-javítók
  • helyes testtartás
  • 2-3 liter folyadék fogyasztása

Autoimmun betegség az ízületi fájdalmak mögött

A reumás ízületi gyulladás egy autoimmun kórkép, melynek során a beteg immunrendszere megtámadja egyebek mellett az ízületet borító porcot. A betegben így idővel megjelennek az idősebb korban gyakori kopásos eredetűhöz hasonló panaszok: az ízületek fájdalma, majd bekövetkezik azok deformitása is.

Reumás ízületi gyulladás esetén ez már fiatalabb korban is kialakulhat, általában 30-50 év között jelenik meg, nőkben gyakrabban.– vázolja a betegség jellegzetes tüneteit dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa.

Ez a különbség a két betegség közt

Az OA (oszteoartrózis ) esetében tehát mechanikai kopás vezet a porckopáshoz, az RA (reumás ízületi gyulladás) esetén pedig a szervezet támadja meg az ízületet borító porcot. A kiváltó okok mellett a tünetek közt is találunk különbözőségeket, ezek segíthetnek eldönteni, hogy melyik betegség állhat fenn esetünkben.

Kihez forduljon, ha panaszai vannak?

Az oszteoartrózis kezelésével a reumatológia területe foglalkozik, ezért ha arra gyanakszunk, hogy esetünkben ez a betegség okozhatja a tüneteket, akkor ilyen irányba kell indulnunk.

Ha a reumatológus úgy ítéli meg, hogy esetünkben inkább autoimmun folyamat játszik szerepet a tünetek megjelenésében, akkor immunológus bevonásával zajlik a beteg kezelése, különösen azért, mert az ízületeken túlmenően egyéb belső szervek érintettsége is előfordulhat.

A reumás ízületi gyulladás kezelésében fontos szerepet kapnak az immunszuppresszív készítmények, melyek az immunrendszer működését nyomják el annak érdekében, hogy az autoimmun folyamatokat – a porc lebontását - megfékezzük.

Soha ne halogassa a kivizsgálást!

Reumás ízületi gyulladás (RA) esetén azért fontos a mielőbbi diagnózis, mert így lehet megelőzni a betegség egyéb, ritkább megjelenési formáit és szövődményeit.

Kezeletlen esetben az RA nemcsak az ízületeket károsítja, hanem a betegség elváltozásokat okoz a szemben – szemszárazság, jellegzetes tünet - emellett a szív- és érrendszeri panaszok, fertőzések és a tüdő kóros elváltozásainak kockázatát is nagymértékben növeli - figyelmeztet dr. Kádár János. A mai korszerű készítményekkel már a betegség következményeként korábban gyakran jelentkező mozgáskorlátozottság is kivédhető. A kezelés fontos része még az ízületek kímélése, épp úgy, mint a rendszeresen végzett, célzott tornagyakorlatok.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek az ízületi gyulladás egyértelmű tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ízületi gyulladás

Forrás: www.immunkozpont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához