Ezeket látta már?

Kézremegés oka: ilyen, amikor szervi bajra utal

kézremegés, neurológiai betegségek, szklerózis multiplex, Parkinson-kór, esszenciális tremor, tumor, daganat, rák, magnéziumhiány

A kézremegest érzelmi állapot is okozjhatja, de akár súlyos betegségek tünete is lehet.

A kéz remegése, reszketése gyakori jelenség, mely számtalan külső vagy belső hatás miatt bekövetkezhet.

A kézremegés a kezünk izmainak akaratlan, ritmikus összehúzódása és elernyedése

Jóllehet a legtöbb ember számára a kézremegés a Parkinson-kórhoz köthető tünet, valójában az esetek csak kis százalékában áll ez a gyógyíthatatlan neurológiai betegség a hátterében. Valójában sokkal gyakrabban remeg a kezünk, mint azt észrevesszük, tudatosítjuk, de a mozgás ilyenkor annyira apró és olyan gyorsan elmúlik, hogy nem is nagyon vesszük azt észre.

A kézremegés okai

A kézremegést sokszor okozzák intenzív érzelmek, feszültség vagy stressz, például könnyen lehet, hogy valakinek a haragtól, a félelemtől vagy az izgatottságtól kezd el remegni a keze (gondoljunk csak vissza egy-egy vizsgahelyzetre, vagy az esküvőnk napjára, amikor alig tudtuk aláírni a nevünket). Ezekben az esetekben a kézremegés általában rövid időn belül magától is elmúlik, és ezt a folyamatot akár meg is gyorsíthatjuk azzal, ha megtanuljuk kezelni a stresszt, például egyszerű, bárhol végezhető légző- vagy mindfulness-gyakorlatotokkal. A pszichés problémák közül a szorongás, a pánikbetegség, a PTSD egyik tünete is lehet a kézremegés.

Különböző kábítószerek vagy élvezeti szerek is okozhatnak kézremegést. A tünet vagy túladagoláskor, vagy pedig az elvonáskor jelentkezhet. Nagyon jellemző például, hogy a túl sok koffein hatására kezd remegni a kezünk. Az alkoholisták esetében jellegzetes tünet a reggeli ébredés utáni erős, zavaró, jellegzetes mintázatú kézremegés. Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a kézremegés, így az asztma elleni szerek, a kortikoszteroidok, a pszichiátriai vagy neurológiai problémák kezelésére szedett gyógyszerek, antidepresszánsok is okozhatnak kézremegést. Vitaminhiány, magnéziumhiány is állhat a probléma hátterében.

Mi állhat még a háttérben?

  • A neurológiai betegségek gyakori tünete a kézremegés, főként akkor, ha az agy mozgáskontrollért felelős területe is érintett.
  • A szklerózis multiplexet és a Parkinson-kórt rendkívül gyakran kíséri kézremegés, annak jellege, amplitúdója és egyéb jellegzetességei a diagnózist is segíthetik.
  • A különböző agysérülések (stroke vagy trauma) is okozhatnak kézremegést, hiszen ezek hatására roncsolódhatnak azok az agyi területek, idegek, amelyek a mozgás irányításáért felelősek.

Hallucinációk, empátiahiány, alvászavar: demencia vagy Alzheimer-kór okozza?

Az egyik leggyakoribb, egyben legrejtélyesebb betegség az úgynevezett esszenciális tremor. Kialakulásának oka ismeretlen. Általában csak enyhe tünetekkel jár együtt, és sokszor csak az egyik kezet érinti, de időnként progresszív lehet, és az érintett folyamatosan újabb és újabb testrészek remegését tapasztalhatja meg, így a karok, a fej, a hangszálak is remeghetnek.

Az esszenciális tremor (a Parkinson-kórral szemben) akkor lehet a legintenzívebb, amikor a beteg használni próbálja az érintett testrészt, például írni vagy enni próbál. Ez rendkívüli módon megnehezítheti a hétköznapokat, hiszen még a legalapvetőbb feladatok elvégzése is nehézségbe ütközhet. A stressz, az intenzív érzelmek, az alkohol- és koffeinfogyasztás tovább ronthatja a tüneteket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tourette-szindróma (tic): tünetei, kiváltó oka és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#tumor

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához