Ezeket látta már?

Állandó nyakfájás: ilyen, amikor gyulladásos betegség okozza

nyakfájás gerinc gyulladásos betegség

Mi okozza a nyakfájást, és mit tehetünk ellene?

Bár sokkal többen panaszkodhatnak deréktáji fájdalomra, a nyakfájás így is igen gyakori probléma. Sok esetben azonban még jóval azelőtt, mindenféle kezelés nélkül el is múlik, hogy orvoshoz mennénk vele. Azonban nem árt tisztában lenni azokkal az okokkal, melyek nyakfájáshoz vezethetnek. A nyakfájás ugyanis sokszor rossz szokásokra, helytelen tartásra, rosszul megválasztott párnára stb. vezethető vissza, és ha tisztában vagyunk ezekkel, akkor meg is előzhetjük ezeket.

A nyakfájás okai

A nyakfájás gyakran az izmok, inak vagy ízületek sérülésére (pl. húzódásra) vezethető vissza. Ez lehet hirtelen mozdulat következménye. Ilyen például az úgynevezett ostorcsapás sérülés, mely tulajdonképpen a fej hirtelen hátra-, majd előrecsapódása, ami rendkívüli terhelést jelent a nyakra. Az ostorcsapás sérülés bekövetkezhet autóbalesetek során, de sportoláskor is.

A nyak izmai sérülhetnek, meghúzódhatnak akkor is, ha nem megfelelő párnán vagy helyzetben alszunk és túlságosan "bemerevedik" a nyakunk, de akár akkor is, ha egy nehezebb tárgyat kell cipelnünk, vagy ha sokáig ugyanabban a – természetellenes – pozícióban tartjuk a nyakunkat, fejünket.

A stresszes, ülő életmód, a túlsúly, a helytelen testtartás mind növelheti a nyakfájás rizikóját, mint ahogy az is, ha valaki túl sokat ül a számítógép előtt vagy naponta több órán keresztül nyomkodja a telefonját, táblagépét. Meglepő módon, közvetetten még a gyenge, elhanyagolt has- és törzsizmok is okozhatnak nyakfájást, mert befolyásolhatják a tartásunkat.

A korral jár a nyakfájás?

Az életkor növekedésével megnő azoknak a problémáknak a száma, melyek nyakfájást okozhatnak. Minél öregebbek vagyunk, annál nehezebben és lassabban regenerálódnak a szerveink, annál nagyobb a rizikója a csontritkulásnak. A csigolyák közötti porckorongok is veszíthetnek rugalmasságukból, nem tudják annyira hatékonyan óvni a gerincet a rázkódásoktól. A porckorongok ki is türemkedhetnek a csigolyák közül, nyomhatják a közelben található idegeket, ez pedig szintén fájdalommal (és egyéb tünetekkel) járhat együtt.

A krónikus, hosszabb ideig tartó nyakfájás visszavezethető gyulladásos betegségekre (pl. sokízületi gyulladásra), fertőzésekre, anatómiai eltérésekre is. Emellett más területeket érintő problémák is kisugározhatnak a nyakba: például a fejfájás vagy a pajzsmirigybetegségek egyik tünete is lehet a nyakfájás.

Azonban ezekben az esetekben a nyakfájáson kívül más tüneteket is tapasztalhatunk, és a fájdalom nem múlik el néhány napon belül, esetleg visszatér, annak ellenére, hogy házi módszerekkel (pl. masszírozással, meleg vagy hideg borogatással, vény nélkül kapható gyógyszerekkel vagy krémekkel) igyekszünk enyhíteni azt. Ha a nyakfájás krónikussá válik, folyamatosan romlik, és más tünetekkel együtt jelentkezik, mindenképpen keressük fel az orvosunkat!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elfeküdte a nyakát? Ezek a tippek enyhíthetik a fájdalmat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nyakfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához