Reumás panaszokat okozhat a teflon

#életmód #környezetszennyezés #Mozgásszervi betegségek
2018.07.27. Módosítva: 2018.07.30.

Mindannyian ismerjük és használjuk a teflon edényeket, ugyanakkor egyik komponensük növeli az artritisz kialakulásának kockázatát. Mitől alakulhat ki a fájdalmas gyulladás szervezetünkben?

A tanulmányba bevont felnőttek ivóvize szennyezett volt perfluoro-oktánsavval (PFOA). A kutatók úgy találták, hogy a legmagasabb PFOA-szinttel rendelkező embereknél 40 százalékkal nagyobb kockázattal fejlődött sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz, RA), mint az amerikai lakosságra általánosan jellemző, alacsonyabb szinttel élő embereknél.

A csomagolás is okozhat sokizületi gyulladást?

Kim Innes, a Nyugat-Virginiai Egyetem orvosi karának munkatársa kutatócsoportjával mintegy 50 ezer felnőtt adatait elemezte, akik Ohio és Nyugat-Virginia olyan területein éltek, ahol vegyigyárak PFOA-val és egy másik hasonló vegyülettel, a perfluoroktán-szulfonsavval (PFOS) szennyezték az ivóvízkészleteket.

Sérült teflonedényeinket semmiképpen se használjuk főzéshez! Forrás: EgészségKalauz

Mindkét anyag abba a szintetikus vegyületcsoportba tartozik, amelynek tagjait elterjedten használják az élelmiszerek csomagolásától a tapadásmentes teflonedényekig. E szerves szennyezők igen lassan bomlanak le, tartósan, évekre megmaradnak a környezetben és az emberi szervezetben. Mindkettőről bebizonyosodott már, hogy hatással van az immunrendszer működésére és az anyagcserére is, hozzájárulhatnak például gyulladások kialakulásához.

Mi is az a reumatoid artritisz?

A reumatoid artritisz az immunrendszert is érintő krónikus gyulladás, autoimmun betegség, amely az ízületeken kívül káros hatással lehet az erekre, szívre, vesére és a tüdőre is.

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban részt vevő emberek mintegy 8 százalékánál találtak artritiszt.

Tudta, hogy a sokizületi gyulladás autoimmun betegség? Tudjon meg többet róla!

A PFOA vegyület vérszintje alapján a felső negyedbe jutott embereknél körülbelül 20 százalékkal volt gyakoribb a sokízületi gyulladás előfordulása, mint az anyag vérkoncentrációja alapján az alsó negyedbe került embereknél. Amikor az eredményt befolyásoló egyéb tényezőket - testsúly, életkor, nem - is számításba vették, a különbség 40 százalékra nőtt.

Forrás: EgészségKalauz