Ezeket látta már?

Sarokfájást felnőtteknél is okozhat a lúdtalp - így szüntesse meg

sarokfájás, lúdtalp, felnőtt, kezelés, gyógytorna

Bár általában gyermekek kapcsán kerül szóba, felnőtteknél is fennállhat az állapot. Sőt, esetükben a lúdtalp gyakrabban jár együtt komolyabb fájdalommal is.

A lúdtalp a leggyakoribb statikai lábbetegség, mely általában gyermekkorban alakul ki, ám ha akkor nem kezelik megfelelően, felnőttként komoly problémákat is okozhat. Éppen ezért fontos, hogy ne csupán esztétikai hibaként tekintsünk rá, hanem vegyük fel a harcot ellene.

Mit nevezünk lúdtalpnak?

A láb három ponton támaszkodik: a sarokcsonton (ez viseli a legnagyobb terhet), valamint az egyes és az ötös kisujj alatt lévő párnákon. Amennyiben ez a boltozatos rendszer lesüllyed a meggyengült szalagrendszer és izomzat miatt, úgy létrejön a lúdtalp. Az állapotnak több fokozata is ismert, ám a legsúlyosabb az, amikor az egész talp a földet érinti. Tünetei a következők lehetnek:

  • sarokfájás
  • kifelé dőlő sarok
  • lábmerevség
  • talp boltozatának csökkenése, eltűnése
  • fájdalmas lábujjhegyre állás
  • a talp jobban terhelt oldalán érzett fájdalom
  • hát-és derékfájás
  • íngyulladás

Felnőtteket is érintheti a probléma

A lúdtalp legtöbbször a fiatalabbak esetén kerül szóba, ám fontos tudni, hogy felnőtteket is ugyanúgy érintheti a probléma. Jellemzően gyerekkorban kezdődik náluk az állapot, ám a túlsúly, a terhesség, a nem megfelelő cipő viselése, a lábfej, talpak fokozott igénybevétele, az állómunka szintén hozzájárulhat fellépéséhez. Jó hír azonban, hogy kezelése ekkor is lehetséges, sőt, kell is a terápia, hiszen a kellemetlen térd-derék-és hátfájáson kívül jelentősen megnő ekkor az talpizmokat tartó inak és a csonthártya gyulladása is.

Ezeket tegye otthon lúdtalp esetén

Bár a legfrontosabb a megelőzés, ám ha már kialakult a lúdtalp, még akkor is sokat tehetünk ellene. Akár gyermekről, akár felnőttről van szó, a legfontosabb az az izomzat megerősítése. Erre a célra az egyik legegyszerűbb módszer az, ha ledobja a cipőjét, papucsát és mezítláb járkál egyenetlen talajon (minél gyakrabban). Ezen kívül igen hatásos még a napi 10-15 perces talp-és lábtornát végzése: pl. a talp külső oldalán való séta (vigyázva a bokákra), valamint egy ceruza lábujjakkal való felvétele. Remek szolgálatot tehetnek továbbá a lúdtalpbetétek (a hosszanti- és harántboltozat, valamint a sarokcsont dőlésének helyreállítása érdekében), szivacsos betétek, speciális cipők is. Természetesen fontos továbbá odafigyelni a súlyfelesleg leadására is, hiszen a plusz kilók jelentős provokáló tényezői a lúdtalpnak.

Amennyiben az otthoni módszerek nem vezetnek kellő eredményre és továbbra is fájdalmat tapasztal, akkor érdemes gyógytornász, fizioterapeuta segítségét kérni.

Szerencsére műtétre, gipszrögzítésre csak igen ritkán kerül sor lúdtalp miatt, csakis merev lúdtalp esetén.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nézze meg a lábnyomát, kiolvashatja belőle a baját!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

lúdtalp

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához