Ezeket látta már?

Térdünk, mint önálló szerv?

A biológia alaptételei szerint az emberi test szervekből áll. A szervek szövetekből épülnek fel, ezek biztosítják a rá jellemző működést. Például a szív legfontosabb része a szívizomszövet, ez biztosítja összehúzódó képességét, így képes a szív áramoltatni a vért. Dr. Fred Nelson, a Henry Ford Kórház Oszteoartrózis Centrum igazgatója szerint ha térdet is önálló szervnek tekintjük, akkor a térdartrózis kezelésében jobb eredményeket érhetünk el.

A térdartrózis az egyik vezető oka a mozgásvesztésnek és az önellátás elvesztésének. Általában lassan romló tünetekkel járó betegség, melynek alapja az ízületi porc elvesztése. Oka lehet baleset, az életkor vagy fertőzés. Fő tünete a nagyfokú fájdalom, amely előrehaladott esetben nyugalomban is jelentkezik. A legtöbb esetben a normál tevékenység is fájdalmassá és nehézé válik. "Eddig a térdet csak mechanikai szempontból vizsgáltuk. Felismertük az ízületi porc kritikus szerepét. De elfelejtettük, hogy a térd más alkotóelemei is sérülnek artrózis esetén." – mondta Dr. Nelson.

Térdünk, mint önálló szerv?

Napjainkban a kezelés a gyógyszeres kezeléstől, a fizioterápián át a sebészi kezelésig terjed. Fontos része az életmód megváltoztatása is, például a testsúly csökkentése. "Stratégiánk középpontjában a gyulladáscsökkentők és a fájdalomcsillapítók állnak, holott azt sem tudjuk, honnan származik a fájdalom." – mondta Dr. Nelson. - "Az idegi visszajelzéseknek valószínűleg direkt hatása van a porcsejtekre. A szövetek közti információcsere ismerete lehetőséget adhat a fájdalom hatékonyabb csökkentésére. Ehhez a térdet, mint nagyobb egységet, mint szervet kell vizsgálnunk."

Dr. Nelson és munkatársai elgondolásaikat az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiájának éves találkozóján mutatják be egy kiállítás keretein belül.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához