Ezeket látta már?

Így lehet kellemesebb az irodai munka a testének és a lelkének

ülőmunka iroda kellemes test lélek fájdalom

Az alábbi tippekkel csökkentheti az ülőmunka okozta problémákat.

Ülőmunkával tölteni az egész napot nem éppen a legkellemesebb, hiszen a legtöbben görnyedten ütjük az irodában a billentyűt, ráadásul alig-alig állunk fel a székből. De nem kell feltétlenül rossznak és károsnak lenniük a munkaóráknak, hiszen sok olyan aprósággal tehetjük a hétköznapjainkat kellemesebbé, melyek nem igényelnek nagy beruházást, mégis egészségesebbé, aktívabbá válhatunk általuk. Íme néhány trükk és praktika, amivel jobb lehet egy irodában töltött nap.

Néha hagyja el a széket

Persze jó lenne, ha mindig mi osztanánk be az időnket, ám ez a legtöbb esetben nem így van. Ezért gyakran előfordul, hogy eltelik 4-5 óra mikor észbe kapunk, hogy még nem is álltunk fel a székből.

Ha nagyon elmerülünk a munkában, akkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mozogni kellene egy picit. Törvény szerint azonban óránként 10 percre el kellene tudni hagyni a monitort - erre még az okosórák is figyelmeztethetnek. Betartani pedig nagyon jó lenne, hiszen ez nemcsak a testnek, de a produktivitásunknak is a javára válik, hiszen az agy működése is felpezsdül tőle. Annak a 10 percnek persze nem kell intenzív tornáról szólnia, de alkalmat kell adni arra, hogy a természetellenes pózba gémberedett izmokat átmozgassuk picit. Ilyenkor viszont fontos, hogy ne hirtelen pattanjunk fel, ez ugyanis könnyen rándulást, sérülést okozhat - inkább óvatos körzéseket, nyújtásokat végezzünk.

Nem mindegy, min ül

Bizony, az sem mindegy, hogy min ücsörgünk. Bár léteznek kifejezetten ergonomikus székek, ám ezeket a legtöbbször igen borsos áron kínálják és a főnök nem biztos, hogy be szeretne ilyenbe ruházni. Nagyszerű megoldás lehet helyette az, ha térdeplőszéken ül, mely a hátat egyenesen tartja – vagy legalábbis segít erre odafigyelni -, így a hátfájósoknak ez remek alternatíva lehet. Az öltönyt/kosztümöt persze meggyűrheti, de valamit valamiért.

Jó választás lehet még a fitness-labda is. Ezen kénytelen egyensúlyozni az ember, vagyis az izmok folyamatos mozgásban vannak, ráadásul ezen is kénytelen kihúzni magát az embernek.

A lelkére is figyeljen

Nyilván a home-office sokkal kényelmesebb és gazdaságosabb megoldás, de sajnos nem mindenkinek adatik meg ez a lehetőség. Mindazonáltal érdemes belegondolni: ébren töltött óráink zömét az irodában, a munkahelyünkön töltjük, vagyis az ottani környezet szinte a második otthonunk. Éppen ezért, amennyire a körülmények engedik, érdemes azt otthonossá, kellemessé varázsolni.

Ez történhet növényekkel, terítővel, képekkel, kis kiegészítőkkel, igazából bármivel, amivel a többieket nem zavarjuk és a céges szabályzattal sem ütközik. Nem baj, ha introvertált valaki, ne legyen rest kissé elbújni. Ehhez akár mobil, asztalra rögzíthető “falakat” is lehet vásárolni, ezzel legalább némi intim szféra kicsikarható egy közös helyiségben.

Hívjon segítségül pár kiegészítőt

A kényelmesebb irodához néhány alapkellék is hozzájárulhat. Ezek közt a legismertebbek azok a lábtartók, melyek főleg a visszereseknek nyújtanak megkönnyebbülést. Mellettük a párnák is nagyon sokat segíthetnek a komfortérzetünkön - egy megfelelő ülőpárna rendkívül sokat segíthet, de a deréktámasz vagy a könyök alá helyezett párnák is nagyon praktikusak lehetnek.

Apropó, könyök: az utóbbi években kifejezetten divatos az üveglapú íróasztal, vagy az üveglap fedés az asztal felületének óvása érdekében. Ezek bár valóban ige szépek és elegánsak, de hidegek, amit bizony a könyök ízülete gyorsan megérez és könnyen begyulladhat. Ha ilyen az irodában az asztal, érdemes a kezünk alá tenni valamit, hogy ne közvetlenül érintkezzünk az üveggel.

Amit még érdemes beszerezni, az egy masszázshenger, melyet görgetve a talpunkat masszírozhatjuk - ezzel nem csak a végtagokban pezsdítheti fel a vérkeringést, hanem lényegében bárhol a testben. Ez nemcsak kellemes érzést biztosít, de a trombózis esélyét is csökkentheti.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ülőmunka és derékfájás: 7 tanács, melyeket érdemes betartania

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ülőmunka

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához