Vigyázzunk! Balesetek a fürdőben és a toalettben

#baleset #diagnózis #életmód
2017.03.15. Módosítva: 2017.03.15.

CDC: balesetveszély a fürdőszobában és az illemhelyen... Több százezer amerikait ér évente baleset a fürdőszobában vagy az illemhelyen - közölte csütörtökön az Egyesült Államok betegség- és járványügyi hatósága, a CDC.

A betegségek megelőzésével is foglalkozó intézet szakembereinek összesítése szerint 2008-ban 234 ezernél több embert kezeltek a sürgősségi osztályokon fürdőszobai vagy a toalettben történt baleset miatt.

Magát a fürdést - akár kádban, akár a zuhany alatt - jelölték meg a baleset okaként az esetek 37 százalékánál, míg 17 százalékban az "elcsúszás fürdés közben" volt a baleset meghatározása. Az összes sérülés 14 százalékánál jelölték meg okként, hogy az emberek elestek, miközben használták a toalettet, felálltak róla vagy leültek rá.

A diagnózisok között a leggyakoribb a zúzódás vagy a horzsolás volt (29,3 százalék), ezt követte a húzódás vagy rándulás (19,6 százalék), majd a törések (17,4 százalék).

A fürdőszobai balesetek közel 85 százaléka a 15 és 24 év közötti fiatalokat érte, míg az illemhelyen történt balesetek inkább az idősebbeknél fordultak elő: 51 százalékban a 85 éves kor felettieknél.

A fürdőszobai balesetek 0,5 százaléka végződött halállal.

Az elcsúszásos elesések, főként idősebb korban a csonttörések egyik fő kockázatát jelentik. Ez nőbetegeken jelentősebb, de időskorú férfiakon sem ritka. Ezért is fontos a fürdőszobai csúszásgátlók elhelyezése.

A CDC szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy kisebb változtatásokkal biztonságosabbá tehetők a fürdőszobák és a toalettek, például csúszásgátlók elhelyezésével és kapaszkodók felszerelésével.

Forrás: MTI