Ezeket látta már?

Nem mindegy, milyen az epekő színe! Mit jelent, ha sárgás vagy zöldes az elszíneződés?

epekő, epebetegség

Az epeköveket összetételük alapján 3 csoportja oszthatjuk. A különböző csoportba tartozó kövek színükben, számukban és gyakoriságukban is eltérhetnek, de mindegyik ugyanolyan problémákat okozhat.

Az epekő tulajdonképpen az epehólyagban kialakuló szilárd képződmény. Epekő akkor alakulhat ki, ha az epehólyagban jelen lévő vegyületek koncentrációja olyan magassá válik, hogy azt az epefolyadék már nem tudja feloldani.

Hogyan alakul ki az epekő?

Ezek a vegyületek idővel mikroszkopikus kristályokká állhatnak össze, ezek a kristályok pedig megtapadhatnak az epehólyag váladékában. Az évek folyamán ezek a váladékból és kristályokból álló képződmények egyre nagyobbakká és keményebbé válnak. Az epekövek kialakulásában 3 tényező játszik nagy szerepet: egyrészt, hogy milyen arányban vannak jelen az epehólyagban az epevegyületek és a koleszterin. Ha több a koleszterin, és kevesebb az epesó, nagyobb a valószínűség az epekőre.

A másik fontos tényező az epehólyag kiürülése. Minél lassabban, minél nehezebben és minél ritkábban ürül ki az epehólyag, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a benne található vegyületek összeállnak és megszilárdulnak. A 3. tényező a májban, illetve epében lévő, a koleszterin megszilárdulására ható proteinek mennyisége és minősége. Az epeköveket, összetételük alapján 3 csoportba lehet osztani.

Koleszterin kövek

A koleszterin kövek fő összetevője a koleszterin, 80 százalékban ebből az anyagból állnak. Színük a halványsárgától a sötétbarnáig terjedhet, de fehér vagy sötétzöld kövek is kialakulhatnak. Általában 1 nagyobb kő alakul ki az epehólyagban.

A kő ovális, tojásdad alakú, a mérete 2-4 cm közötti. Jellegzetessége még a koleszterin köveknek, hogy a közepükön sötétebb pont található. A koleszterin kövek a leggyakoribbak, a becslések szerint az epekövek akár 90 százaléka ebbe a csoportba tartozhat.

Pigment kövek

A pigment kövek fő összetevője a bilirubin, vagyis a vörösvérsejtek lebontása során keletkező anyag (ez adja többek között a széklet jellegzetes, barnás színét is), de nagyobb mennyiségben találhatunk bennük kalciumsókat is. A pigment kövek színe sötétbarna vagy fekete.

Általában több, apró kő alakul ki az epehólyagban. A pigment kövekben is kimutatható koleszterin, ám ennek az aránya 20 százalék alatt van. A pigment kövek jóval ritkábbak, mint a tisztán koleszterin kövek.

Vegyes összetételű epekövek

A vegyes összetételű kövek részben koleszterinből, részben pedig más anyagokból (pl. kalcium-karbonátból, bilirubinból, kalcium-bilirubinátból, kalcium-sztearátből) állnak.

Kialakulásukban nagy szerepe van az epehólyagot, illetve epevezetéket érintő fertőzéseknek. A vegyes összetételű kövek az epekövességgel küzdő betegek 5-20 százalékánál mutathatók ki.

Számít, hogy miből van az epekő?

Az epekövesség okozta tünetek, vagy az esetleges szövődmények szempontjából tulajdonképpen mindegy, hogy milyen anyagokból áll az epekő. Minden altípus okozhat epegörcsöt, eperohamot, epehólyag- vagy epevezeték-gyulladást.

A kő összetétele két szempontól lehet lényeges: egyrészt, egyes diagnosztikai eljárások kevésbé sikeresen alkalmazhatóak bizonyos kövek esetén, másrészt, az epeköveket célzó bizonyos terápiák nem minden típusú kő esetén alkalmazhatóak. Például, a gyógyszeres, az epekövek feloldását célzó kezelés (melynél ursodiol tartalmú gyógyszert kell szednie a betegnek), csak a koleszterin kövek ellen lehet hatásos.

Forrás: EgészségKalauz