Mindenki ezt nézi most!

Melyek a korai menopauza kockázatai?

2016.05.03. Módosítva: 2016.11.03.

Fokozza a csontritkulás, törés és halálozás kockázatát a korai menopauza! Amelyik nőnél korán jelentkezik a változókor, annál majdnem kétszeres a kockázata a csontritkulásnak, derült ki a BJOG: British Journal of Obstetrics and Gynaecology egyik cikkéből.

A svéd kutatás a menopauza korai jelentkezésének hosszú távú következményeit vizsgálta a halálozásra, a törésekre és a csontritkulásra. 1977-ben 390 északi fehérbőrű, europid nőt választottak ki a Malmö Változókor-körüli Tanulmányhoz.

Melyek a korai menopauza kockázatai?

48 éves koruktól követték őket nyomon. Két kategóriába osztották: akik 47 éves koruk előtt estek át a menopauzán, és akik azt követően. Megmérték a csontsűrűségüket (BMD) a kutatás kezdetén, majd 77 éves korukban újból. Ebben az időpontban 298-an voltak még életben, a többi 92 pedig már meghalt. Százan már elköltöztek, vagy nem akartak tovább részt venni, így 198 nővel folytathatták a munkát.

Kiderült, hogy 77 évesen a korai menopauzán átesettek 56 százaléka csontritkulásban szenvedett, a többiek között ez az arány csak 30 százalék volt. Az előbbieknél a csonttörések (44,3 százalék) és a halálozás (52,4 százalék) kockázata is megnőtt. Az utóbbiaknál a két arány 30,7 illetve 32,5 százalékon alakult.

Ola Svejme, a Skåne Egyetemi Kórház ortopéd sebésze, a kutatás vezetője, a következőket mondta: "A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a korai menopauza jelentős kockázati faktort jelent a csontritkulás, a csonttörések és a halálozás tekintetében hosszú távon. Tudomásunk szerint ez az első prospektív kutatás, mely több mint három évtizedes nyomon követési időszakkal dolgozott." A BJOG főszerkesztője hozzátette: "A kutatás erősségét a hosszú nyomon követési időszak jelentette. A magasabb mortalitási arányt tovább kell kutatni, mert ehhez sok más tényező is hozzájárulhatott, mint amilyen a szedett gyógyszerek, táplálkozás, dohányzás és az alkoholfogyasztás."

Forrás: Medipress