Ezeket látta már?

A középkorú, túlsúlyos nők cukorbaj-kockázata

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A cukorbetegséget megelőző állapot, az inzulinrezisztencia egyre nagyobb problémát jelent az Egyesült Államokban - mutat rá a a középkorú nők egészségügyi kockázataival foglalkozó tanulmány, amely a Yale egyetem honlapján jelent meg.

A középkorú, túlsúlyos nők cukorbaj-kockázata

A cukorbetegséget megelőző állapot, az inzulinrezisztencia egyre nagyobb problémát jelent az Egyesült Államokban - mutat rá a a középkorú nők egészségügyi kockázataival foglalkozó tanulmány, amely a Yale egyetem honlapján jelent meg.

A magas vércukorszintnek nincsenek olyan tünetei, amelyeket jelzésként értelmezhetne az egyén, hogy cukorszintje már nem csak a diabéteszre, hanem esetleg keringési betegség kialakulásának hajlamára is utal, derül ki egy nemrégiben befejeződött amerikai vizsgálatból. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy kevesen vannak tisztában a megnövekedett kockázattal, holott az amerikai népességen belül egyre nagyobb számban élő túlsúlyos vagy elhízott felnőtteknek legalább felénél fennállnak a cukorbontási zavarok.

Az inzulin rezisztencia, más szóval az úgynevezett pre-diabetikus állapot világszerte egyre növekvő probléma. Egyes kutatók megfigyelése szerint különösen a nők számára lehet ennek fontos üzenete, hiszen a menopauza időszakában, a hormonális változások következtében a nők nagy része hajlamos lesz az úgynevezett alma típusú elhízásra. (A nőkre egyébként általában a körte alakú, a csípőtáji elhízás a jellemző.) Márpedig a derékra való hízás a szervezet számára olyan negatív következményekkel jár, mint a férfiaknál a hasi elhízás ilyenkor zsír rakódik le a májban és egyéb, létfontosságú szervekben is, mindez pedig az inzulin rezisztencia kialakulására hajlamosít. Ezen állapot során az inzulin nem képes elérni, hogy elég glükóz jusson a szervezet sejtjeibe. A szervezet kompenzációs mechanizmusai végül nem működnek, egyidejűleg emelkedik a vérnyomás, a vércukor- és a vérzsír-szint, a sejtek pedig még inkább rezisztenssé válnak az inzulinra aminek végeredménye, hogy cukor- vagy szívbetegség alakul ki, egyeseknél akár mindkettő felléphet.

A keringési kórok és a diabétesz családi előfordulása mellett, azok a nők, akiknél terhességi (gesztációs) diabétesz lépett fel, akiknek 4 kilós, vagy afölötti súlyú babájuk születik, nagyobb eséllyel számíthatnak az inzulin rezisztenciára - mondta dr. David Katz (Yale egyetem, prevenciós kutatóközpont). A testsúly-kontrollal is foglalkozó szakértő szerint tudatosítani kell a nőkben, hogy a cukorbontás zavarainak megelőzésében, számos olyan, egyszerűnek látszó módszer, mint az egészségesebb táplálkozás vagy a rendszeres fizikai aktivitás, a mozgás, komoly egészségvédő szerepet játszhat, s ez főként azokra vonatkozik, akiknek családjában már előfordult szívbetegség és/vagy diabétesz.

Cukorbontási zavarra utalhatnak olyan tünetek, mint az állandó fáradtság, vagy az édesség, a kenyér, tészta fogyasztására való leküzdhetetlen vágy. A táplálkozásilletően az orvosok első helyen azt tanácsolják, legalább napi ötször kell gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, és csökkenteni kell a cukorbevitelt, az édességevést, a telített zsírsavak fogyasztását, viszont helyes hetente többször is telítetlen zsírsavakban gazdag halat enni. Érdemes több magvat az étrendbe illeszteni, és kerülni kell a túlzott sófogyasztást, mert kórosan megnövelheti a vérnyomást.

medipress

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához