Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Bakteriális vaginózis: ha ilyen szagokat érez, bajban van a hüvelyflórája

bakteriális vaginózis halszagú váladék hüvelyflóra

A hüvelyváladék rendellenes, kellemetlen szaga bakteriális fertőzésre, illetve a hüvelyflóra felborulására utal - semmiképp ne hagyja annyiban!

Hüvelyi folyás normál körülmények közt is tapasztalható, hiszen a védekezőképesség fontos részét képezi, valamint a hüvely nedvesen tartását biztosítja, de, ha a mennyisége, színe, szaga megváltozik, az valamilyen fertőzésre utal. Legtöbbször a bakteriális vaginózis felelős érte.

Mi az a bakteriális vaginózis?

A bakteriális vaginosis (BV) egy hüvelyi fertőzés, amelyet a baktériumok túlszaporodása okoz. Minden egészséges hüvelyben találhatók baktériumok, amelyek általában kiegyensúlyozzák egymást. Olykor azonban a „rossz” baktériumok túlságosan elszaporodhatnak, és legyőzve a „jó” baktériumokat, felborulhat a baktériumok természetes egyensúlya, megváltozik a hüvelyflóra - ez vezet végül a bakteriális vaginosishoz. A bakteriális vaginosis tipikus tünete a „halszagú” hüvelyváladék, illetve egyes esetekben a hüvelyi irritáció.

Mitől változhat meg a hüvelyflóra?

A hüvelyben lévő baktériumok összetételének megváltozása többféle külső hatás következménye lehet. A bakteriális vaginózis kialakulásának okai az alábbiak lehetnek:

 • fokozott szexuális aktivitás (gyakori partnercsere)
 • helytelen tisztálkodási szokások (pl. dezodorok, illatosított termékek használata a hüvely környékén), túlzott irrigálás
 • dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás
 • az immunrendszert gyengítő betegségek, cukorbetegségvashiány, vérszegénység
 • daganatkezelés, antibiotikumos kezelés mellékhatása
 • hormonális változások (fogamzásgátló, várandósság)
 • egyes hormonális fogamzásgátlók
 • ritkán méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata (spirál)

Melyek a bakteriális vaginózis tünetei?

A bakteriális vaginosisban szenvedők nagyrészének nincsenek tünetei, de ha igen, akkor a következők lehetnek:

 • törtfehér, szürke vagy zöldes színű hüvelyváladék
 • halszagú hüvelyfolyás, különösen intim együtttlét után
 • hüvelyi viszketés, irritáció
 • égő érzés vizelés közben

Ezek a tünetek akár kezelés nélkül is megszűnhetnek, mégis jobb, ha nem legyint rá. A BV tünetei ugyanis nagyon hasonlítanak más fertőzésekhez - mindenképp fontos, hogy ha ilyen, bakteriális hüvelyfertőzésre utaló tüneteket észlel, mielőbb forduljon nőgyógyász szakorvoshoz.

A nők bosszúsága: hüvelyi folyás

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a kóros intim folyás hátterében gyakran álló bakteriális vaginózist ismertette.

Szinte nincs is olyan nő, aki ne tapasztalt volna már életében hüvelyi folyást. Azonban érdemes tudni, hogy alapból is jelen van bizonyos mértékben, ráadásul nemi izgalom, terhesség során mennyisége megnő, sőt, a menstruációs ciklus is befolyásolja.

Problémára abban az esetben kell gondolni, ha az átlátszó, enyhén fehér szín sűrű fehérbe, sárgába, esetleg zöldbe megy át, állaga megváltozik, mennyisége megnő, valamint kellemetlen szagúvá válik. Ezek a tünetek legtöbbször valamilyen fertőzésre, gyulladásra utalnak, ám rossz esetben akár méhnyakrákot is jelezhetnek (ekkor is bővebb a folyás). A fertőzés lehet gombás, bakteriális, vírusos.

Bakteriális vaginózis a leggyakoribb ok

A hüvely folyás hátterében leggyakrabban úgynevezett bakteriális vaginózis fordul elő. Ekkor a hüvelyben található jótékony baktériumok (lactobacillusok) helyét átveszik a káros mikroorganizmusok. Mivel a lactobacillusok savas közeget teremtenek, így hiányukban a hüvely PH-ja lúgos irányba tolódik, mely igencsak a káros, anaerob kórokozóknak. Hogy mi az oka annak, hogy a lactobacillusok megfogyatkoznak? Kiváltó tényező lehet például a rossz higiénia (a túlzott is), menstruáció, irrigálók használata, antibiotikumos kezelés, szexuális együttlét, méhen belüli fogamzásgátlók, hormonzavarok, diabetes stb. Látható tehát, hogy a bakteriális vaginózis hátterében számtalan tényező állhat, így egyáltalán nem ritka problémáról van szó.

Ezekre a tünetekre figyeljen oda

 • · Bő, szürkésfehér, halszagú folyás
 • · Csípő, viszkető érzés (nem mindig jelentkezik)

Nagy a kiújulás esélye

A betegség kezelésében fontos a hajlamosító tényezők felismerése és megszüntetése.

A fertőzés kezelés nélkül is elmúlhat, de egyes esetekben antibiotikumra van szükség, amit tabletta formájában (szájon át) vagy helyileg, a hüvelyben kell alkalmazni (hüvelykúp, hüvelyi krém, gél). A kezelés célja a kórokozó legyőzése, majd a hüvely természetes baktériumflórájának helyreállítása.

A probléma kezelése tehát elsősorban antibiotikummal történik, viszont mellette nagy hangsúlyt kap a lactobacillusok visszatelepítése is. Ez utóbbit akár kúraszeren meg lehet bizonyos időközönként ismételni prevenciós célzattal.

- Sajnos a bakteriális vaginózis igencsak kiújulásra hajlamos, ráadásul mellette gyakran jelenik meg egyéb - leginkább gombás- fertőzés is. A problémát leginkább úgy lehet elkerülni, ha egyrészt betartjuk a megfelelő higiéniás szabályokat (de kerüljük a túlzásba vitt tisztálkodást), másrészt olyan helyzetekben, amikor nagyobb az esélye a fertőzéseknek (pl. Antibiotikum után, strandoláskor), érdemes lactobacillus-visszatelepítő kúrát végezni - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Másfelől célszerű utánajárni, nincs-e esetleg az illetőnek úgynevezett “méhszájsebe”, ami valójában nem egy seb, hanem más típusú hámrétegek küzdelme, ugyanis az állapot jelentősen megnöveli a fertőzések esélyét!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Égő érzés a hüvelyben: gombás fertőzés, allergia és nemi betegség is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hüvelyi fertőzés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához