Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Egyre lejjebb vetkőznek a nők a utcán, ennek nem lesz jó vége!

oszi_felfazas

Nézni is rossz, hogyan öltöznek fel – vagy mondjuk inkább így: vetkőznek le egyesek az őszi hidegben! Nem most van itt az ideje, hogy az ember pucér lábszárral, ne adj’ isten kilógó derékkal flangáljon az utcán. Így ugyanis könnyű megfázni – vagy ami még rosszabb: felfázni!

"Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy?!"

Van még valaki, aki emlékszik a nyolcvanas évek fentebb idézett slágerszövegére? Régi nóta, de az üzenete ma is helytálló: nem feltétlenül kell mindig a divatot követni! Leginkább a fiatalabbakon látjuk, hogy a kortársaknak való megfelelési kényszer miatt nem öltöznek fel "rendesen", még ha az időjárás indokolná is azt. Nagy árat fizethetnek ezért, főleg ha megfáznak, és még akkor sem hajlandóak gondoskodni a megfelelő "szigetelésről". Még rosszabb eset a felfázás, ami tényleg könnyen bekövetkezhet, ha valaki direkt csupaszon kilógatja a ruhájából egyik-másik testrészét, különösen deréktól lefelé. Pedig a hólyaghurut nem csak egy "kis nátha", annál sokkal kellemetlenebb fertőzés!

A felfázás, avagy hólyaghurut tünetei

Hamar rá lehet döbbenni, ha felfáztunk, a tünetek ugyanis elég egyértelműek: gyakran kell pisilni, a vizeletürítés kényelmetlen érzést okoz, akár fájdalommal is járhat. És nem is feltétlenül hozza meg a várt "megkönnyebbülést", alig jöttünk ki, máris azt érezzük, hogy már megint – vagy még mindig? – mennünk kellene a fránya kis helyiségbe. Akit érintett már a probléma, legközelebb már jobban odafigyel az évszaknak megfelelő öltözködésre. Az idősebb korosztály talán éppen emiatt óvatosabb, mintsem hogy vakon kövessen bármilyen öltözködési divathóbortot.

Vigyázat: már az antibiotikum se mindig segít

A hólyaghurutot egyébként nem a hideg, hanem baktériumok okozzák, de mégis van összefüggés: ha ugyanis hagyjuk kihűlni a testünket – különösen derékon alul! –, azzal nagyobb esélyt adunk a kórokozóknak. Volt időszak, hogy a hólyaghurutra az orvosok szinte automatikusan antibiotikumot írtak fel, de ma már egyre több szakember igyekszik csínján bánni ezekkel a gyógyszerekkel. Egyrészt a mellékhatások miatt (árthatnak a bélflórának, nőknél pedig a hüvelyflórát is károsíthatják), másrészt egy világszerte észlelt jelenség, az antibiotikum-rezisztencia miatt, ami nem más, mint a kórokozók egyre növekvő ellenálló képessége. A baktériumok ugyanis igyekeznek alkalmazkodni, és elképesztő tempóban változnak (mutálódnak). Újabb és újabb verzióikra pedig már nincsenek hatással a régi, korábban jól bevált gyógyszereink. A gyógyszeripar persze igyekszik modernebb hatóanyagokkal előrukkolni, de csak idő kérdése, hogy egy új gyógyszer meddig marad hatásos. Mit tehetünk hát?

A legkönnyebben járható út: a megelőzés!

Nincs mese: ha fontos az egészségünk, inkább kerüljük el a fertőzéseket! Hideg vagy hűvös időben öltözzünk melegen, ne engedjük kihűlni a testünket – még akkor sem, ha az aktuális divat egészen más stílust diktál. Ha mégis észlelnénk magunkon a felfázás jeleit, érdemes mielőbb bevetnünk a népi gyógyászat jól bevált gyógynövényeit, például a medveszőlőlevelet. Ha időben nyakon csípjük a hólyagfertőzést, gyógynövényekkel és bőséges folyadékfogyasztással jó esélyünk lehet megszabadulni a kórokozóktól, még mielőtt mindenképpen antibiotikum-kúrára volna szükség.

Forrás: EgészségKalauz