Ezeket látta már?

Endometriózis: ezért nem mindegy, melyik stádiumban van

endometriózis

Az endometriózis egyre gyakrabban kerül diagnosztizálásra, mely a meddőség, a fájdalmas menstruáció és az erős alhasi görcsök gyakori oka.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza az állapot jellemzőiről, stádiumairól beszélt.

Elszabadult méhnyálkahártya

Az endometriózis az az állapot, amikor a méh belsejét bélelő nyálkahártya (endometrium) nem csak a méhben van jelen, hanem máshol is (jellemzően a hasüregben). Előfordulhatnak ekkor különböző szerveken, általában a beleken, petefészkeken, petevezetékeken, hashártyán. A probléma, hogy ugyanúgy követi a ciklust, a hormonális változásokat- vagyis megvastagszik, majd leválik. Viszont mivel nem tud a hüvelyen keresztül a menstruációs vérzéssel távozni, így ott marad, és gyulladást, hegesedét, cisztákat, csomókat hoz létre. Ez az oka annak, hogy az endometriózis könnyen vezet teherbeesési nehézségekhez és alhasi fájdalmakhoz.

Az endometriózis stádiumai

Az endometriózis szakaszainak elkülönítéséhez az Amerikai Reproduktív Orvostudományi Társaság (ASRM) egyfajta skálát hozott létre, melyben figyelembe veszik az endometrium kiterjedését, mélységét, valamint azt, hogy a test mely területe érintett.

Eszerint a következő stádiumok léteznek: minimális (I. szakasz), enyhe (II. szakasz), mérsékelt (III. szakasz) és súlyos (IV. szakasz). Az osztályozás pontrendszert is használ a könnyebb besorolás érdekében. Enyhe esetben 15-ös vagy annál kisebb a pontszám, míg a 16-os vagy annál magasabb mérsékelt vagy súlyos szakaszra utal. Fontos tudni, hogy a betegség súlyossága (vagy pontszám) nem feltétlenül áll egyenes arányban a fájdalom/tünetek mértékével!

Stádium

I. szakasz (1-5 pont)

 • Minimális súlyosság
 • Kevés, felületi endometrium

II. szakasz (6-15 pont)

 • Enyhe súlyosság
 • Egyre mélyebb endometrium

III. szakasz (16-40 pont)

 • Mérsékelt súlyosság
 • Sok, mély endometrium
 • Apró ciszták a petefészke(ke)n
 • Tapadások jelenléte

IV. szakasz (>40 pont)

 • Súlyos stádium
 • Sok, mély endometrium
 • Nagy ciszták a petefészke(ke)n
 • Sok tapadás

Az Endometriosis Foundation of America további osztályozást is javasol a pontosabb állapot meghatározás céljából, mely az elhelyezkedést is figyelembe veszi.

Felületes hashártyai endometriózis: ez a leggyakoribb. A lapos, kisebb károsodások a hashártyára, a medenceüreget belülről borító rétegre is kiterjednek, viszont nem hatolnak be a hashártya alatti részbe.

Petefészek endometriózis-ciszta: endometriózis során olykor a petefészkekben kialakulhat ún. endometrióma, ami egy olyan ciszta, melynek fala endometriózisos területeket tartalmaz. A cisztában alvadt vér található (ezért „csokoládécisztáknak” is nevezik).

Mélyen infiltráló (beszívódó) endometriózis: ritka típus- ekkor a hibás endometrium a hashártya felszíne alatt több mint 5 mm mélyre behatol.

Ma, az ún. #ENZIAN besorolás adja a legpontosabb leírást egy endometriotikus lézióról.

Az endometriózis kezelhető

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elmondta, az endometriózis sajnos nem múlik el magától, ám a fájdalom csillapítható, a teherbeesési esélyek növelhetők, a panaszok enyhíthetőek. Fontos, hogy a megfelelő szakember a betegség számos aspektusát ismerje. A kezelés mindig személyre szabott, hiszen figyelembe kell venni a panaszok súlyosságát, az endometriózis stádiumát, szeretne-e gyereket, hány éves a beteg. A terápia lehet gyógyszeres (fájdalomcsillatás és hormonkezelés- gesztagén!) és/vagy sebészi is.

Olvasson tovább! Görcsös hasfájás: ebből tudhatja, hogy endometriózisra utal

Forrás: Nőgyógyászati Központ