Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ez a vírus is veszélyes: ne feledkezzünk meg a HPV elleni védekezésről sem!

Ne feledkezzünk meg a HPV elleni védekezésről sem!

A mostani járványidőszak sokak figyelmét elterelhette a humán papillomavírus okozta fertőzésekről, holott a méhnyakrákos esetek hátterében általában a HPV-t találjuk. Hogyan védekezhetünk a megfertőződés ellen, illetve mit tehetünk, ha a citológiai leletünk a vírus jelenlétét igazolja?

Honnan tudhatom, hogy HPV-fertőzött vagyok-e?

A vírus jelenlétére hosszú ideig jellemzően semmilyen észlelhető panasz nem figyelmeztet, ezért ha valaki nem jár HPV-szűrésre, akkor előfordulhat, hogy tudta nélkül hordozza magában a kórokozót. Emiatt egyrészt másoknak is átadhatja a vírust, másrészt nyilván nem fog semmit sem tenni azért, hogy megelőzze az esetleg kialakuló, veszélyes méhnyaki elváltozásokat. A megfertőződéstől a méhnyakrákig ugyan évek telhetnek el, ám minél hamarabb szerzünk tudomást a vírus jelenlétéről, annál előbb tudunk aktívan tenni a kóros állapot elhatalmasodása ellen. Ehhez azonban elengedhetetlen a rendszeres HPV-szűrés.

Kik a veszélyeztetettek?

A vírussal nők és férfiak egyaránt megfertőződhetnek, és súlyos tévhit, hogy ez kizárólag a nőknél okozhat – akár végzetes – megbetegedést. Ugyan a HPV-t a legtöbben a méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe, valójában hímvesszőrákot, végbélrákot vagy szájüregi rákos daganatokat szintén okozhat, a kockázat tehát férfiak esetében is fennáll. Nem véletlen, hogy a HPV elleni védőoltást, amelyet korábban (2019-ig) még csak a 12-13 éves lányoknak javasoltak, immár fiúknak is ugyanúgy be lehet adatni.

Számít az életkor is

Az életkor előrehaladtával általában a HPV okozta méhnyakrák rizikója is emelkedik. Ahhoz képest, hogy 25 éves korig viszonylag gyakran derül fény HPV-fertőzöttségre, a méhnyakrák a fiatalok körében mégis ritka. Idősebb korban ugyan az átfertőzöttség alacsonyabb, ám akik 30 éves koron túl fertőződnek meg, azoknál nagyobb eséllyel alakul ki rákmegelőző állapot. A szakértők szerint ezért is lenne fontos, hogy 30 éves kor felett a nők az évenkénti méhnyakrák-szűrésük alkalmával kérjék egyúttal a HPV-szűrést is.

Tévhit, hogy a HPV-től megvéd az óvszer

A HPV a bőrön, illetve nyálkahártyákon tud megtelepedni, és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak szexuális közösüléssel, hanem egyéb, hámfelületek érintkezésével járó kontaktussal is átadható valaki másnak. Ne ringassuk tehát magunkat abban a hitben, hogy a gumióvszer megvéd a vírustól, ez ugyanis – sajnos – nem igaz.

Ezért ne tekintsük halálos kórnak a HPV-fertőzést!

Bár a HPV-nek eléggé rossz a híre, a vírusnak valójában csak néhány típusa okoz rákos elváltozást – és még azok sem feltétlenül! Nem egyetlen fajta HPV-t ismerünk, hanem viszonylag nagy, több mint százféle kórokozót felölelő víruscsaládról van szó, amelyen belül akadnak magasabb, illetve alacsonyabb rizikójú kórokozó. A HPV számos fajtája nem is okoz megbetegedést, de az alacsonyabb kockázatú típusba sorolják azokat a típusokat is, amelyek a nemi szemölcsök kialakulásáért felelősek.

Magas kockázatúnak csupán a 16-os, 18-as, 31-es vagy 33-as HPV-törzsek számítanak. Ám még ha a fertőzést ezek valamelyike okozza is, a súlyosabb elváltozások akkor is csak hosszabb idő elteltével, akár évek múltán alakulnak ki – és nem is minden esetben. A tapasztalatok szerint a vírus magától is kitisztulhat a szervezetből. Éppen ezért még pozitív HPV-lelet esetén sem szabad senkinek azonnal pánikba esnie. Nem egyszer a szakorvos is a kivárást javasolja, azaz mindössze a citológia megismétlését néhány hónap múlva. A fertőzés észlelése után amúgy is ajánlott a rendszeres, legalább félévenkénti szűrés, hogy nyomon lehessen követni az esetleges elváltozásokat, majd ezek alapján dönteni az aktuális kezelésről. Műtétre a fertőzés korai stádiumában még biztosan nem lesz szükség, ebben a fázisban a leginkább azon érdemes fáradoznunk, hogy elősegítsük a vírus mielőbbi, természetes kitisztulását.

Miként segíthetjük elő, hogy a HPV kitisztuljon a szervezetből?

A HPV kitessékelése a szervezetből nem lehetetlen kihívás, ellenben a harc fontos eleme az egészséges életmód – pl. a dohányzás elhagyása –, a minél kevesebb stressz, valamint a kiegyensúlyozott, vitaminokban és hasznos nyomelemekben gazdag étrend. Sőt, ma már van módunk a veszélyeztetett méhnyaki terület helyi kezelésére is, amelyhez célzottan a HPV kitisztulását (szakszóval: a HPV-clearance-t) elősegítő patikai készítményt használhatunk. Az ilyen típusú készítményeket jellemzően kúraszerűen (több hónapon át), napi rendszerességgel kell a méhnyak-hüvelyi úgynevezett transzformációs zóna közelébe juttatni. Emellett a hüvelyflóra természetes egyensúlyának megóvására is törekedni kell.

A statisztikák szerint a humán papillomavírus az esetek 85 százalékában magától is eltűnik a szervezetből, ám az, hogy valaki átesett a fertőzésen, egyáltalán nem jelent védelmet az esetleges újrafertőződés ellen – a megfertőződéstől csak a HPV-oltás véd hatékonyan.

Felhasznált források:

Változóban a nőgyógyászati rákszűrés: ezért fontos a HPV-teszt, EgészségKalauz.hu – https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/daganatos-betegsegek/valtozoban-a-nogyogyaszati-rakszures-ezert-fontos-a-hpv-teszt/tz55kn9
2019 ASCCP Risk-Based Management Consensus Guidelines for Abnormal Cervical Cancer Screening Tests and Cancer Precursors – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147428/
AZ EMBERI PAPILLOMAVÍRUS (HPV) FERTŐZÉSEINEK NŐGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSAI, Magyar Nőgyógyászonkológosuk Társaságának folyóirata –https://mnot.hu/2019/10/22/az-emberi-papillomavirus-hpv-fertozeseinek-nogyogyaszati-vonatkozasai-5/
Colpofix használati útmutató – https://colpofix.hu/hasznalati-utmutato/
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához