Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Mitől „hizlal” a klimax? Itt a válasz!

A klimax hatása a női szervezetre

Előre szólunk: tévhit, hogy a változókorú nők mind elhíznának. Az viszont tény, hogy a nőies alak megőrzéséért negyven felett általában már többet kell tenni.

Kóla, süti, tespedés? Rossz stratégia!

„Na, persze, tizenhat évesen könnyű, hiszen fiatalon mindenki jól mutat!” – legyintenek egyes korosodó dámák, és sorsukba beletörődve tömik magukba a habos süteményt a kávéházak teraszán. Még szép, hogy az ilyen hozzáállás elhízáshoz vezet! Mert míg egy fiatal lány szinte büntetlenül megehet bármit, addig egy negyvenes nőnek már kétszer is meg kellene gondolnia, milyen élelmiszereket vesz magához, és persze mindezt milyen mennyiségben! A testmozgásról pedig még nem is volt szó…

Amit szabad volt fiatalon, nem szabad negyvenévesen!

Ismert amerikai családfilm-téma, amikor két szereplő valamely furcsa véletlen során testet cserél. Erre a kaptafára készült az a mozi is, ahol egy anya és tinédzser lánya került ilyen helyzetbe. A mulatságos történet tanulságos mellékszála, ahogyan a magát fiatal testben találó anya szinte ráveti magát a gyorséttermi kajára, tudván, hogy az nem árthat neki. Persze mindeközben figyelmezteti a lányát, aki ekkor már az ő korábbi, felnőtt testét „viseli”, hogy azonnal hagyja abba a sültkrumplizást, máskülönben durván el fog hízni. Az életkorral ugyanis az anyagcsere is lassul, klimax idején pedig egészen drámai mértékű lehet ez a változás.

A klimax, azaz a változókor a 40-es életévek vége felé kezdődik a nőknél, és egy több éven át tartó folyamat. Ez idő alatt fokozatosan leáll a petefészkek működése, amelyek így egyre kevesebb női hormont termelnek. Emiatt válik rendszertelenné, majd marad el végleg a menzesz. Ami azt jelenti, hogy a szervezetnek egy idő után már nem kell energiát fektetnie abba, hogy hónapról-hónapra méhnyálkahártyát építsen. Az így „megspórolt” energia tehát a tartalékba vándorol, azaz ha nem vigyázunk, zsírpárnákká alakul át!

Ezért lesz a körtéből alma…

A hormonális változások hatására a női test vonalai ugyancsak megváltoznak. Még aki „körte” típusú volt, azaz inkább csípőre és combra hízott korábban, hirtelen elkezdhet hasra és karra gyarapodni, azaz „alma” típusúvá válni. A folyamat persze megfékezhető, méghozzá okos étkezéssel és némi testmozgással.

Kardió- vagy súlyzós edzés jobb egy klimaxos nőnek?

Nőknél örök dilemma, hogy súlyzózzanak-e, mert attól tartanak, hogy ettől „férfias” izmaik keletkeznek. Pedig semmi ok az aggodalomra: a hatalmas muszklikért rendkívül keményen kellene edzeni, mellette pedig egyfajta célzottan izomtömeg-növelő táplálkozásra is át kéne állni. Bátran lehet tehát súlyzós edzéseket folytatni, ráadásul ez a fajta izommunka a csontritkulás kockázatát is csökkentheti. Ugyanakkor az izzasztó kardióedzések – ez lehet mindössze tempós gyaloglás a szabadban! – sem hiábavalóak, mivel ezek a legjobb „zsírégetők”, azaz testsúlycsökkentés céljára is ideálisak.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához