Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Amikor egészségtelen a hüvelyfolyás: ezek a bakteriális vaginózis veszélyei

Bakteriális vaginózis veszélyei és tünetei

Az intenzív és kellemetlen szagú hüvelyfolyás nem természetes, a panaszok hátterében a leggyakrabban bakteriális vaginózis áll. Ne várjunk arra, hogy a probléma hátha „magától is elmúlik” – a kezeletlenül hagyott hüvelyfertőzés ugyanis veszélyes szövődményeket is okozhat.

Ismerjük fel a tüneteket!

A televízióban annyiszor vetítik a különféle hüvelygomba-ellenes szerek hirdetéseit, hogy emiatt sok nő el sem tud képzelni másfajta intim bajt: tapasztaljon bármi szokatlant odalent, azonnal hüvelygombára kezdi el kezelni magát. Holott a gombánál jóval gyakoribb panasz a bakteriális fertőzés, amikor nem gombák, hanem baktériumok okoznak problémát. Ráadásul a kétféle betegség tünetei viszonylag egyszerűen el is különíthetők, hiszen míg a gombás fertőzésnél agresszív viszketés és égő érzés jelentkezik, amit sárgásfehér színű darabos hüvelyfolyás kísér, addig a bakteriális eredetre a bőséges, áttetsző vagy szürkés színű, rossz szagú hüvelyváladék utal.

Bakteriális fertőzésre botorság tehát gombaellenes szereket használnunk, hiszen a tüneteket teljesen más mikroorganizmus okozza, így a bakteriális vaginózis kezelése csak akkor lehet hatásos, ha azzal a káros baktériumok visszaszorítását célozzuk.

Miért alakulhat ki a bakteriális vaginózis?

A bakteriális hüvelyfertőzés olyankor alakul ki, amikor valamiért meggyengül az egészséges, enyhén savas női pH. A savas közeg ugyanis védelmet nyújt a káros baktériumok térhódításával szemben. A megfelelő kémhatásról a hüvelyflórában élő tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) gondoskodnak. Ha ezeknek a hasznos tejsavbaktériumoknak a száma valamiért lecsökken, és emiatt megszűnik az intim flóra ideális mértékű savassága, az sajnos utat nyit a kórokozók szaporodásának. Például ha antibiotikum-szedés idején nem gondoskodunk a hüvelyflóra védelméről, ezek az erős gyógyszerek a Lactobacillusainkat is megtizedelhetik: ezért is alakul ki gyakran antibiotikumos kezelések után hüvelyfertőzés.

Hogyan kezeljük, ha megvan a baj?

Bakteriális hüvelyfertőzésnél, mint minden nőgyógyászati probléma esetén, mindenképpen tanácsos szakorvoshoz fordulni, aki előírja a számunkra megfelelő terápiát. Szinte minden esetben szükség lesz helyi, kiegészítő kezelésre is, amely valamely pH-regeneráló hüvelyi készítmény használatát jelenti. Ezek a szerek általában recept nélkül elérhetőek a patikában: érdemes hormonmentes változatot választanunk, amely lehetőleg a tejsavbaktériumok növekedését támogató prebiotikumot is tartalmaz.

Miért nem szabad elhanyagolnunk a bakteriális vaginózis kezelését?

Kezeletlenül hagyva a bakteriális hüvelyfertőzés újabb problémákhoz, sőt szövődményekhez vezethet. Megnövekszik például a szexuális úton terjedő klamídia vagy a gonorrhea kockázata, de még nagyobb veszélyt jelent a felszálló fertőzés, amely kismedencei gyulladást és hosszú távon akár meddőséget is okozhat.

A várandósoknak különösen figyelniük kell magukra!

A bakteriális hüvelyfertőzés tehát továbbterjedhet a méhszáj, illetve a méh felé, ami terhes nőknél akár vetélést, illetve koraszülést is előidézhet. Sőt, születéskor a kisbabának sem igazán tesz jót, ha káros baktériumokkal teli szülőcsatornán áthaladva kell meglássa a napvilágot. Fontos tehát, hogy a várandós kismamák még a legjelentéktelenebbnek tűnő „kis” hüvelyfolyás esetén is azonnal keressék fel a kezelőorvosukat!

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához