Ezeket látta már?

Ezek a hormonok állnak legtöbbször a teherbeesés útjában

meddőség, hormonok, teherbeesés, inzulinrezisztencia, hormonzavar

A meddőség egyik leggyakoribb oka, hogy valamilyen hormonzavarok(ok) van jelen, mely akadályozza a normál peteérést és a megtermékenyült petesejt beágyazódását.

A legtöbb esetben ezen problémák viszonylag könnyen orvosolhatók, így amint helyrebillennek az értékek, a teherbeesés útjában nincs akadály. Dr. Polyák Annamáriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megkérdeztük, mely hormonzavarok okoznak legtöbbször meddőséget, illetve hogyan lehet ezeket kezelni.

Pajzsmirigy problémák

Mivel Magyarország jódszegény területnek számít, így igen sokan küzdenek különböző pajzsmirigyzavarokkal. Leggyakrabban a szerv alul-és túlműködésével találkoznunk, melyek autoimmun eredetűek is lehetnek. Ezen problémák igen könnyen okozhatnak teherbeesési nehézségeket, megnövelhetik a vetélés lehetőségét, hiszen a megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottság igen fontos. Amennyiben kevés ezen hormonok szintje, úgy megnő az un. TRH szintje, ami fokozza a TSH mennyiségét. Azonban emellett a prolaktin szint is nő, ami az LH/ FSH szintjének megváltoztatása miatt menstruációs zavarokhoz és teherbeesési nehézségekhez vezethet. Ráadásul a pajzsmirigyzavarok könnyen ösztrogéndominanciát idézhetnek elő, mely szintén összekapcsolható a meddőséggel.

Hogy mégis mit lehet tenni?

Pajzsmirigy alulműködés esetén a hiányzó hormonok gyógyszeres pótlása vezet eredményre, míg a túlműködés kezelése általában szintén gyógyszeres, csak ekkor hormongátló készítményre van szükség. Azonban fontos tudni, hogy jelen van-e esetleg hormontermelő göb vagy strúma- ilyenkor meglehet, hogy izotópos kezelés, esetleg műtét ajánlott.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia (IR) manapság egyre gyakoribb kórképnek számít, melyért elsősorban a helytelen életmód tehető felelőssé. A 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is ismert állapot során a sejtek rezisztenssé (érzéketlenné) válnak az inzulinra. (Az inzulin fő feladata, hogy a glükózt a sejtekhez, szövetekhez szállítsa.) Először emiatt a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint bocsát ki, ám előbb-utóbb kifárad és kialakul a 2-es típusú diabetes.

Az IR igen gyakran okoz menstruációs zavarokat és meddőséget, így sokszor fordul elő, hogy a pozitív teszt sorozatos elmaradása miatt jönnek rá a problémára. A kezelés elsősorban életmódterápia: ekkor a betegnek személyre szóló diétát kell követnie, melyet rendszeres testmozgás egészít ki. Amennyiben szükséges, úgy gyógyszeres terápia is indokolt, mellyel javítani lehet az sejtek inzulinra való érzékenységén.

Nem jön a baba? Nem mindegy, mennyi kávét és alkoholt iszik a párja

Magas prolaktin szint

Már korábban említettük a pajzsmirigyzavarok kapcsán a magas prolaktin szintet, ám önmagában is fennállhat (ám egyéb hormonzavar mellett is). Oka gyakran a stresszes életmódban keresendő, ugyanis ekkor megemelkedik a hormon szintje. Hogy miért okoz meddőséget? Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin elsősorban a tejelválasztásért és a terhesség megtartásáért szükséges hormon, és magas szintje gátolja a teherbeesést (éppen ezért nehéz olyannyira szoptatás során teherbeesni). Hogy miként kell kezelni a problémát, az attól függ, mi is váltja ki: ha más hormonzavar, akkor azt is kezelni kell, amennyiben stressz, úgy érdemes megfelelő stresszkezelést elsajátítani. Előfordulhat, hogy az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozza a bajt- ekkor gyógyszeres kezelésre, ritkán műtétre van szükség- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Ösztrogéndominancia, progeszteronhiány

A két nagyon fontos női nemi hormon az ösztrogén és a progeszteron. A ciklus első felében az ösztrogéné, a másodikban a progeszteroné a főbb szerep. Sajnos előfordulhat, hogy mindvégig az ösztrogén van túlsúlyban- ekkor ösztrogéndominanciáról beszélünk, melyben sok tünete közül az egyik az a meddőség (jelen lehet még többek között depresszió, libidóhiány, menstruációs zavarok, hajhullás, migrén, mióma).

10 fontos teendő teherbeesés előtt - olvasson tovább!

Ösztrogéndominancia fennállhat, ha túl sok az ösztrogén, de akkor is, ha túl kicsi a progeszteron szintje. Kezelése történhet életmódváltással (súlyfelesleg leadása, kevesebb szója, kevesebb mesterséges adalékanyag). Amennyiben gyermeket szeretne, úgy hüvelyi/tablettás progeszteronpótlásra is van lehetőség.

Forrás: Budai Endokrinközpont