Ezeket látta már?

Menstruációs problémák

Sok nő számára a menstruáció enyhe panaszokkal kezdődik, mint például alhasi fájdalommal vagy rosszulléttel.Ez teljesen normális eset, a ciklus hormonszint csökkenésével van összefüggésben és a legtöbb nő számára nem túlságosan nagy megterhelésként éli meg. De néhány nőnél a menstruáció előtt és alatt jelentkező fájdalom oly erős, hogy gyötrelmessé válik a havi vérzés.

A menstruációs problémák tünetei

A leggyakoribb panaszoka fájdalams menstruáció (dysmenorrhoea) és az ugynevezett premenstruális szindróma (pms). Fájdalmas menstruáció erős vérzéssel, húzó és görcsös alhasi fájdalommal kezdődik, ami kisugározhat a keresztcsontba és a combba. A fájdalmat néha fejfájás, émelygés és hányás kíséri. Az alhasi fájdalamt a méh izomzatának görcsös összehúzódása okozza, ezért hasonló jellegű, mint egy szülési fájás. A legtöbb esetben nem található szervi ok a fájdalomra. Gyanítható, hogy a hormonháztartás egyensúlyzavara vagy a szervezet egyik anyagának (prosztaglandin) többlete felelős a méh görcséért. Az érintett nő lelki állapota és a szexualitás, fajfenntartás és a menstruáció iránti viszonyulása is befolyásolhatja a fájdalomat. Néha a dysmenorrhoeát szervi zavarok is előidézhetik, mint például az anyaméh daganatai (mióma, polip), a nemi szervek fejlődési rendellenességei, vagy az úgynevezett endometrozis (méhnyálkahártya-szigetek elhelyezkedése a méhen kívül). A premenstruális szindróma a menstruációt megelőző napokban lép fel. A pmsben szenvedő nők levertek, félénkek, nyugtalanok és ingerlékenyek. Feszülést éreznek a mellükben, fejfájásuk, székrekedésük van, megdagad a lábuk, fáradtságről és kimerültségről panaszkodnak. Amit a havi vérzés megindul, a tünetek általában 24 órán belül elmúlnak. A pms kiváltó oka nem ismert. A fájdalams menstruációhoz hasonlóan, a pmst a hormonháztartás zavaraival vagy a kémiai anyagok (neurotranszmitter) egyensúlyzavarával magyarázzák.

A menstruációs problémák esetleges komplikációi

Normál esetben a menstruációs panaszok veszélytelenek. Azonban, amennyibena fájdalmas menstruációt a nemi szervek megbetegedése okozza ( polipok a méhben, endometrozis) következménye is lehetséges. Ismert, hogy a premenstruális szindróma tüneteinek ideje alatt, a depressziv hangulat miatt gyakrabban követnek el öngyilkosságot.

Mit tehet Ön menstruációs problémák esetén

A menstuáció alatt eleget kell aludni és pihenni! Könnyü sportgyakorlatok és mozgások enyhíthetik a panaszokat! Néhány nő esetében hasznos lejhet az alkoholról, a kávéról és a cigarettáról való lemondás is. Ágynyugalom és egy melegvízes flaska az alhasra, egy meleg fürdő vagy borogatás segíthet a görcsös has ellazulásában. A menstruáció előtt és alatt a kamilla, a zsálya és a citromfű nyugtató hatású lehet. Növényi nyugtatókivonatok (cseppek) is segjthetnek az ellazulásban. Erős fájdalom esetén vény nélküli fájdalomcsillapító bevétele ajánlott.

Mit tehet az orvos menstruációs problémák esetén

Az orvos kikérdezésssel és vizsgálattal próbálja kideríteni a panaszok okát. Bizonyos esetekben a panaszokat enyhítő gyógyszereket írhat fel, fájdalomcsillapítót, nyugtatószert, vízhajtót vagy hormonkészítményt. Néha a hormonális fogamzásgátló tabletták szedése is jó hatással lehet a menstruációs panaszokra.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához