Mindenki ezt nézi most!

Fehér folyás: milyen nőgyógyászati gondot jelez?

terhes nő, hasi görcs, fájdalom, terhes

A nem menstruáció alatt jelentkező görcsök és a fehér folyás lehet a terhesség jele is, de ha ez kizárható, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a tünetek okát.

dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász adjunktusa szerint azokat többek közt fertőzés és endometriózis is okozhatja.

Terhesség is okozhat görcsöket és fehér folyást

Bár a hasi görcsök és a fehéres, opálos színű folyás jellemzően a menstruáció előtt néhány nappal jelentkező tünetek, bizonyos esetekben a terhesség jelei közt is előfordulhatnak. Ilyen lehet még többek közt a fáradtság, az enyhe vérzés, az érzékennyé váló mellek, a hányinger, hányás, a hangulatváltozások, és a gyakori vizelési inger. Mivel azonban ezek a tünetek, akár más hormonális változásokra vagy a fogamzásgátlás mellékhatásaira is utalhatnak, mindenképpen jó ezeknek nőgyógyászati vizsgálaton utána járni.

Más lehetséges okok a tünetek mögött

- Kismedencei gyulladás

A kismedencei gyulladás egy súlyos szövődményekkel járó,elsősorban a szexuálisan aktív hölgyeket érintő betegség. A kismedencei gyulladás gyakorlatilag a női nemi szervek gyulladásos állapota, aminek hátterében elsősorban petevezetéken át történő fertőzés áll, igen gyakran szexuális úton terjedő fertőzés.

Ez a betegség nem feltétlenül okoz tüneteket, de az sem ritka, hogy éppen az alhasi görcsök, a szokatlan folyás, a szex során érzett fájdalom, a láz vagy vizelés alatt érzett égő érzés hívják fel rá a figyelmet. A kismedencei gyulladás kezelése azonban nem csak a tünetek megszüntetése miatt fontos, de azért is, mert kezeletlenül akár meddőséget is okozhat.

- Méhnyakrák

A méhnyakrák kezdeti stádiumban nem okoz jellegzetes tünetet, később pedig a szex utáni és a menstruációs ciklusok közti vérzés, a medencetáji fájdalom és a folyás adhat okot gyanakvásra. Sikeres kezelésének alapja a korai felismerés, ami az éves nőgyógyászati szűréssel érhető el a leghatékonyabban.

- Endometriózis

Az endometriózis egy fájdalmas állapot, amely során a méhnyálka kijut a méh üregéből, és az érintett területeken gyulladást okoz. Az így kialakuló későbbi hegszövet különösen fájdalmas lehet a menstruáció időszakában, de máskor is okozhat alhasi fájdalmat, görcsöket. Mindenképpen nőgyógyászati kezelést igényel, hiszen a kínzó tüneteken kívül meddőséget is okozhat.

- Irritábilis bél szindróma (IBS)

Az IBS szerteágazó tünetei közt - amelyek főként emésztőszervi problémák -, szintén szerepelhetnek az alhasi görcsök és a nyákos székletürítés, amely könnyen összekeverhető a fehér folyással. Ha bebizonyosodik az IBS diagnózisa, a kezelés elsősorban gasztroenterológus és pszichológus feladata.

Olvasson tovább! Mikor jelez betegséget a menstruáció alatti görcsös fájdalom?

Csak az orvos diagnosztizálhat

- Mivel mind az alhasi görcsöknek, mint a fehér folyásnak számos oka lehet, fontos, hogy a diagnózist orvos állítsa fel. Ki kell zárnunk ugyanis olyan betegségeket, állapotokat, mint a vetélés, a méhen kívüli terhesség, a ciszták, miómák jelenléte, a bakteriális vaginózis, és a nyári időszakban különösen gyakori gombás fertőzésismerteti dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász adjunktusa. – Vagyis ha a panaszok nem múlnak el néhány nap alatt, esetleg más tünetek is társulnak hozzájuk, mindenképpen ki kell vizsgálni, mi lehet a háttérben, és meg kell kezdeni a szükséges kezelést.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Forrás: EgészségKalauz