Ezeket látta már?

Mi köze a fekélyes vastagbélgyulladásnak az endometriózishoz? Több, mint hinné!

endometriozis_0

Az endometriózisban szenvedő nőknél akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki olyan gyulladásos bélbetegség, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás.

Endometriózis akkor alakul ki, amikor a méhnyálkahártya-szövet, az endometrium, a méh üregén kívül is megtalálható. Tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, az erős vérzéssel járó menstruáció és a meddőség. A rendellenességeknek talán ugyanaz az oka, vagy talán az endometriózis kezelésében alkalmazott fogamzásgátló tabletták növelhetik a gyulladásos bélbetegségek kockázatát.

A gyulladásos bélbetegség kialakulásának gyakorisága megnőtt endometrózis esetén

Egy kutatás során közel 38 000 dán nőt vizsgáltak, akik 1997 és 2007 között szorultak kórházi kezelésre endometriózis következtében. 13 éves utánkövetés után közülük 320 nőben alakult ki gyulladásos bélbetegség, ebből 228 esetben fekélyes vastagbélgyulladás, 92 esetben pedig Crohn-betegség.

Az endometriózisban szenvedő nőknél összességében 50 százalékkal volt magasabb a gyulladásos bélbetegség kialakulásának kockázata az általános népességbe tartozó nőkhöz képest. A megnövekedett kockázat az endometriózis diagnózisától számítva akár 20 évig is fennállhat – számolt be a kutatást vezető Dr. Tine Jess, a koppenhágai Statens Serum Intézet kutatója.

A kockázat még ennél is magasabbnak mutatkozott azon nőknél, akiknél az endometriózis miatt műtétre volt szükség. Az ő esetükben a gyulladásos bélbetegség kockázata 80 százalékra ugrott az általános népességhez viszonyítva.

Olvasson tovább! Vastagbélrák: a vastagbélpolip a rák előszobája

Nem tudni, miért függ össze az endrometrózis és a gyulladásos bélbetegség

A gyulladásos bélbetegség gyűjtőfogalom, amelybe a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és más rokon betegségek tartoznak. A fekélyes vastagbélgyulladás a vastagbél belső nyálkahártyáját érinti, ezzel szemben a Crohn-betegség a bél összes rétegét érinti, és a vékony- és vastagbélben egyaránt kialakulhat. Tüneteik közé tartozik a makacs hasmenés, a hasi fájdalom és görcs, a vérzés, a láz és a fogyás.

Bár a kutatás összefüggést mutatott ki az endometriózis és a gyulladásos bélbetegség között, az ok-okozati összefüggésre egyelőre nem talált bizonyítékot.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alhasi fájdalom és még 5 tünet, ami endometriózisra utal

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

endometriózis

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához