Ezeket látta már?

Ha ilyen a melltartója azonnal cserélje le!

melltartó, mellrák, emlőrák

Egy rosszul megválasztott melltartó akár egészségügyi problémákat is okozhat. Mire kell figyelnünk?

A tökéletes melltartó kényelmes, ízléses, esztétikus, és természetesen minimálisan sem veszélyezteti az egészségünket. Sokan azonban mégsem a megfelelő méretű, kialakítású melltartót viseljük.

Tények és tévhitek

Az egyik elterjedt tévhit szerint a rosszul megválasztott, nem megfelelő méretű, túl szoros, vagy alul merevítős melltartó jelentős mértékben megnöveli a mellrák kialakulásának rizikóját, mert elszoríthatja a vér- és nyirokkeringést. Ez azonban nem igaz. Egy néhány évtizede megjelent könyvben szerepelt ez az állítás, de azóta sem találtak erre bizonyítékot. Egyetlen kutatás foglalkozott a melltartóviselés és az emlőrák kialakulása között, ám összefüggést nem találtak.

Szintén gyakori tévhit, hogy az is növeli a mellrák kockázatát, ha éjszakára, alváshoz vesz fel valaki melltartót. Ennek az állításnak sincs tudományos alapja. Azonban a melltartóviselés közvetetten előrejelezheti a mellrák rizikóját, ám nem az elszorított keringés miatt. Általában ugyanis a túlsúlyos, nagyobb mellű nők viselnek alváshoz is melltartót, a túlsúly pedig bizonyítottan összefügg a megnövekedett kockázatokkal.

Van-e veszélye a melltartó viselésnek?

Bár a mellrák miatt nem kell aggódnia annak, aki melltartót visel, egyéb egészségügyi problémákat okozhat ez a ruhadarab, különösen ha nem megfelelő a mérete. Ez pedig a nők nagy részét érintheti, a becslések szerint csak a nők 25 százaléka visel megfelelő méretű melltartót. A túl kicsi, szoros melltartó valóban elszoríthatja a vérkeringést, kidörzsölheti a bőrt, mely szélsőséges esetben akár ki is sebesedhet.

Az is gyakori probléma, hogy a melltartó nem biztosít elegendő támasztékot, tartást. Főleg a nagyobb mellű nőknél jelenthet ez gondot, hiszen ilyenkor a terhelés a vállakra nehezedhet, és a nap végére megfájdulhat a hátunk. A nagyobb mellű nőknek a vastag pántú melltartó javasolt, ennél egyenletesebben oszlik el a terhelés a vállakon.

Olvasson tovább! Árulkodó jelek, amik mellrákra utalnak!

Mikor cseréljem le a melltartómat?

Valljuk be, minden nőnek vannak olyan kedvenc darabjai, amelyektől nem szívesen válik meg, még akkor sem, ha az már nem tart tökéletesen, kinyúlt a gumija, esetleg apróbb lyukak is éktelenkednek rajta. Pedig ezektől a melltartóktól jobb megszabadulni, hiszen a funkciójukat már rég nem látják el, vagyis nem biztosítanak elég tartást a melleknek.

Arról se feledkezzünk el, hogy a mellünk idővel változhat, például szülés, szoptatás után, vagy ha változott a testsúlyunk. Sokan azonban nem veszik figyelembe ezeket a változásokat, és ugyanazt a méretet keresik, akár több évtizeden keresztül. Érdemes legalább ötévente felülvizsgálni a méreteinket, és ennek megfelelően a melltartóinkat is.

Forrás: egeszsegkalauz.hu